Spaanse Supercup dan toch geen Madrileense derby: finale tussen Real Madrid en Bilbao

Sport | De finale van de Spaanse Supercup wordt zondag 16 januari gespeeld tussen Real Madrid en Bilbao. De Clásico in de halve finale eindigde woensdag in het voordeel van Real Madrid en gisterenavond kon Bilbao landskampioen Atlético verschalken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid en Athletic Club Bilbao waren de vier kanshebbers op een plek in de finale van de Spaanse bekercompetitie. Het toernooi gaat voor de gelegenheid door in Saoedi-Arabië, dat veel geld over heeft om de beste ploegen van de Spaanse competitie naar het woestijnland te halen. De Spaanse voetbalbond sloot drie jaar geleden een deal van 120 miljoen met Saoedi-Arabië. De helft van dat bedrag gaat naar de deelnemende clubs, op voorwaarde dat het vierploegentoernooi drie keer in Riyad , de hoofdstad van de Saoedi’s, kan doorgaan. 

Het land uit het Midden-Oosten hoopt aan de hand van stevige investeringen in grote sportevenementen zijn reputatie te verbeteren. Terwijl verhalen over slavernij en schendingen van de mensenrechten het nieuws over het WK Voetbal van 2022 in Qatar overschaduwen, wil Saoedi-Arabië uitpakken met grootse overnames en toernooien. Een investeringsfonds uit het land nam Newcastle United over voor een miljard euro. De rally van Dakar trekt momenteel door het land en eind 2021 werd een eerste Grote Prijs van Saoedi-Arabië gereden op het nieuwe circuit in Jedda. In 2019 trokken de Italianen bovendien net als Spanje naar het Oosten voor hun Supercup. 

Madrid wint na verlengingen

Zowel Barcelona als Real toonden zich in de halve finale strijdvaardig. Real ging sterk van start en Vinicius Jr. kon na balverlies van Busquets en op aangeven van Benzema de score openen. Barcelona had wat geluk nodig om nadien gelijk te maken. Militao knalde zijn voorzet tegen het lichaam van De Jong waardoor de bal net genoeg afweek om de netten te doen trillen. Na de rust waren beide partijen elkaar waard en was het lang wachten op actie. Pas in de 72e minuut kon Benzema het verschil maken. Nadien leken de Madrilenen hun ritme te verliezen en kon Ansu Fati het doel van Thibaut Courtois gemakkelijk vinden. De wedstrijd stevende af op verlengingen, maar daarin kon Real meteen de bovenhand nemen na een goal van Valverde. 

Atlético zakt weg na blitzstart

Donderdagavond werd gestreden om het tweede ticket voor de finale van de Supercup. Atlético startte snel en krachtig tegen Bilbao. Felix scoorde al na acht seconden, maar zijn treffer werd afgefloten wegens buitenspel. Even later was het wél raak voor Felix nadat zijn kopbal tegen de paal en via de keeper van Bilbao, Unai Simon, dan toch in het doel belandde. De Madrilenen gaven hun voorsprong na de rust uit handen en zakten helemaal weg. Op vier minuten tijd konden Álvarez en Williams de score gelijkmaken én Bilbao op voorsprong brengen. 

Voor die finale lijkt Real Madrid over de beste papieren te beschikken. Hoewel ze tijdens de wedstrijd tegen Barcelona enkele keren de concentratie verloren en fouten maakten, speelden ze consistenter en overtuigender dan Bilbao. Athletic had in hun halve finale veel tijd nodig om in de wedstrijd te komen. Als de ploeg uit Bilbao de beker terug mee naar Spanje wil nemen, zal het Madrid van bij de start onder druk moeten zetten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top