Er was eens een Rode Duivel: Stijn Vreven

Sport | Voor dit nieuwe jaar biedt Proximus Pickx je een nieuwe reeks aan die gewijd is aan Rode Duivels die niet echt een stempel hebben gedrukt in de geschiedenis van onze nationale elf. En ook al waren ze slechts interlandspeler voor een handvol selecties, toch hebben ze ook hun plaats opgeëist in het grootboek van ons nationaal team. Stijn Vreven is één van de spelers die in dat rijtje hoort.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er was een tijd dat de beste spelers van België in Nederland speelden. Naar de Eredivisie gaan werd gezien als een belangrijke stap voorwaarts in de carrière van een Belgische speler. Daardoor keken de bondscoaches in die periode vaak naar Nederland om er de beste Belgische spelers te vinden. Stijn Vreven was één van de jongens die er furore maakten en zo kwam hij uiteindelijk in de nationale ploeg terecht.

Beroemd vanwege de paardenstaart

De carrière van Stijn Vreven was bijzonder. In 1993 maakte hij zijn profdebuut op 20-jarige leeftijd bij KV Mechelen. De rechtsback deed het daar naar behoren en hij trok in 1997 naar AA Gent. Vreven was op dat moment al 24 jaar en was geen speler die uitblonk vanwege zijn uitzonderlijke voetballende kwaliteiten. Hij kwam vooral in het nieuws vanwege zijn viriele spel. In zijn eerste jaar bij de Buffalo’s incasseerde hij 11 gele kaarten en 1 rood karton in slechts 29 wedstrijden. Vreven was een speler die er voor 110% tegenaan ging.

Zijn enorme wilskracht leverde hem in 1999 een mooie transfer op naar FC Utrecht in Nederland. In de Eredivisie werd hij ook een basisspeler. De Limburger was er enorm geliefd bij de eigen aanhang en zijn inzet én paardenstaart konden de fans heel erg bekoren. Ze hadden zelfs een lied voor hun cultheld. "Gooi je haar los en maak me gek!", klonk het dan vanaf de tribunes in de Galgenwaard.

Antheunis experimenteert

Een selectie voor de Rode Duivels was de volgende stap voor de rechtsachter. Na het WK 2002 verving Aimé Anthuenis Robert Waseige als bondscoach. De nieuwe trainer begon meteen met experimenteren nadat er enkele sterkhouders besloten om te stoppen. Anthuenis richtte zijn vizier op Nederland, waar veel Belgen actief waren, en daar geraakte hij gecharmeerd door de prestaties van Vreven.

In augustus 2002 nam België het in een oefeninterland op tegen Polen. Jacky Peeters startte als rechtsachter aan de wedstrijd, maar op 29-jarige leeftijd mocht Vreven als invaller zijn debuut maken als Rode Duivel. Enkele weken later mocht hij zelfs starten in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. De rechtsachter kende echter een moeilijke avond en Anthuenis riep hem nadien niet meer op. Hij achtte Vreven duidelijk niet goed genoeg voor het internationale niveau.

Temperamentvolle trainer

De rest van zijn carrière bracht hem nog naar Duitsland (Kaiserslautern), weer naar Nederland (Vitesse, ADO Den Haag), naar Cyprus (Omonia Nicosia) voordat hij terugkeerde naar België (STVV) om vervolgens rustig uit te bollen in de lagere divisies bij Tongeren en Leopoldsburg. In 2010 hing hij de schoenen aan de haak en ging hij voluit voor een trainerscarrière.

Hij begon in de lagere divisies om geleidelijk zijn weg naar boven te vinden. Na goede prestaties bij Lommel belandde hij in 2015 bij eersteklasser Waasland-Beveren. Vreven was als coach een beetje zoals hij als speler was: zeer energiek en soms ging hij over het randje. Hij uitte zich verbaal tegenover de spelleiding, waardoor hij vaak naar de tribunes werd gestuurd door de scheidsrechter. Hij liep daardoor meerdere schorsingen op. De jaren nadien werd hij wat rustiger. Na een avontuur in Trencin bij Slowakije is hij momenteel een clubloze trainer.

Fan van onze serie? Ontdek dan het verhaal van Yassine El Ghanassy.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top