Gaat Clement slagen bij AS Monaco?

Sport | Philippe Clement stapte onlangs over van Club Brugge naar AS Monaco. Voor de Belgische coach worden het spannende tijden. Kan hij AS Monaco weer naar de top loodsen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

AS Monaco kende een goede periode van 2014 tot 2018, onder het bewind van Leonardo Jardim. Hij was ruim vier jaar (1.563 dagen) trainer in het Prinsdom en coachte er 233 wedstrijden. In die periode won hij één landstitel en hij werd twee keer derde. In zijn laatste seizoen ging het mis en werd hij bedankt voor bewezen diensten.

Trainerskerkhof

Sinds 2018 is AS Monaco een trainerskerkhof geworden. Boegbeeld Thierry Henry werd aangesteld als zijn opvolger, maar de ex-topspits hield het maar 103 dagen en 20 matchen vol. Jardim werd teruggehaald, maar het was duidelijk dat het op was tussen hem en de spelers. Deze keer eindigde de samenwerking na 334 dagen en 37 matchen. De Spanjaard Robert Moreno kreeg de trein ook niet op de rails en werd al na 203 dagen ontslagen. Niko Kovac verving hem en moest na 531 dagen de baan ruimen.

Clement is een coach die nog nooit werd ontslagen en hij was 916 dagen aan de slag bij Club Brugge. Hij zette de afgelopen jaren de nodige stappen voorwaarts en ging via Waasland-Beveren, KRC Genk en Club Brugge dus naar AS Monaco. Kan Clement ook die volgende stap zetten? Heel België hunkert alvast naar een coach die sterk presteert in een topcompetitie. Het is al van Eric Gerets (2007-2009) geleden dat dit lukte. De coach was in het verleden werkzaam bij Olympique Marseille en hij won er geen prijzen, maar liet wel een goede indruk achter. Raymond Goethals pakte wél prijzen in Marseille. ‘Den Tuveneir’ won er de Champions League en twee Franse titels.

Ambities en vedetten

Clement zal zich meteen moeten tonen in Monaco en hij zal moeten laten zien dat hij kan omgaan met vedetten. In Brugge kreeg hij het dit jaar aan de stok met Ruud Vormer, maar in Monaco lopen met jongens als Cesc Fabregas, Wissam Ben Yedder, Djibril Sidibé, Aleksandr Golovin en anderen heel wat meer vedetten rond. De 47-jarige coach zal moeten bewijzen dat hij ook dergelijke spelers in het gareel kan houden. Bovendien was het merendeel van de spelers niet erg gelukkig met het ontslag van Niko Kovac, dus er ligt heel wat werk op de plank voor de trainer. Met Krépin Diatta (ex-Club Brugge), de Belg Eliot Matazo (ex-Anderlecht) en Strahinha Pavlovic (ex-Club Brugge) loopt hij er ook een aantal oude bekenden tegen het lijf.

AS Monaco wil een Champions League-ticket en Clement moet dus vol aan de bak. De druk is heel erg groot. Als Clement goed presteert bij Monaco, dan opent hij mogelijk de deur voor andere Belgische trainers. “Ik wil een pionier zijn, iemand die deuren kan openen voor andere Belgische coaches in de toekomst”, liet hij weten bij zijn voorstelling. Een derde plaats zou daarbij zeker helpen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top