Gasperini wil Atalanta naar hogere toppen loodsen

Sport | Gian Piero Gasperini staat op het punt om zijn contract bij Atalanta te verlengen. Het huwelijk tussen Atalanta en de Italiaanse coach, die zijn lot in 2016 verbond met de club, is dus nog lang niet ten einde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In slechts enkele jaren heeft Gasperini van Atalanta een ambitieuze club gemaakt die heel wat gewicht in de schaal kan leggen in de Serie A. Na zijn aankomst in 2016 loodste hij de club naar Europees voetbal, waar Atalanta voor het eerst sinds het seizoen 1990/1991 weer van proefde. Eerst twee seizoenen Europa League, daarna zelfs Champions League.

Bij zijn eerste deelname aan het kampioenenbal schopte Atalanta het tot de kwartfinales, waar PSG triomfeerde na een dol slotkwartier. Vorig jaar waren de achtste finales het eindstation voor de Italiaanse club. Vandaag hoort Atalanta bij de Europese subtop. Het is dus niet verwonderlijk dat Gasperini een contractverlenging van twee jaar aangeboden kreeg, terwijl zijn contract normaal in juni ten einde loopt.

Spectaculair spel met branie

Gasperini sleurde jarenlang het etiket mee van een coach die onbekwaam was om een groot team te trainen. Reden? Hij was in 2011 73 dagen lang T1 van Inter Milaan. Na vijf matchen werd hij weer ontslagen. Hij had vier nederlagen geleden en één gelijkspel behaald. Nadien timmerde de coach zorgvuldig aan zijn reputatie, die bij Atalanta weer volledig in ere hersteld werd.

Het spel van Gasperini is gericht op de aanval: in zijn optiek is één goal meer scoren dan de tegenstander belangrijker dan één goal minder incasseren. Hij smeedde een solide en doeltreffende groep. De individuen cijferen zich weg ten voordele van het collectief. Het maakt van Atalanta de meest trefzekere ploeg in het seizoen 2019-2020, met 98 doelpunten of 17 (!) meer dan de op één na beste aanval in de Serie A, Inter Milaan. 

Met rug tegen de muur

Ook in de Champions League blijft Gasperini vasthouden aan zijn vertrouwde tactiek. Atalanta was een neofiet in het kampioenenbal, maar de Italiaan wou niet afgaan met zijn team – integendeel. Hij wou tonen wat Atalanta in zijn mars had en had alle vertrouwen in zijn vertrouwde spelsysteem. Nochtans zit er dit seizoen wat zand in de motor.

Na vijf speeldagen staat Atalanta pas derde in groep F, met zes punten. De tien gescoorde goals heffen de tien tegendoelpunten op. De Italianen staan op vier punten van ManU en op één van Villarreal. Deze woensdag volgt een belangrijk duel voor Atalanta, want dan komen de Spanjaarden op bezoek. Als de club uit Bergamo verder wil in de Champions League, moet het winnen. In het ergste geval mogen de Italianen een kruis maken over Europese overwintering, want Young Boys volgen op twee punten in de groep. Meer dan ooit wordt één goal meer scoren dan de tegenstander van primordiaal belang voor Gasperini en de zijnen. Het belooft dus een sensationele match te worden.

Het programma van de zesde speeldag in de Champions League:

Dinsdag 7 december:
Woensdag 8 december:

Volg de UEFA Champions League, inclusief de wedstrijd tussen FC Porto en Atletico Madrid op 7 december vanaf 20u50, het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top