Verschalkt Athletic Bilbao Real Madrid dankzij de slimme looplijnen van toptalent Nico Williams?

Sport |

Woensdag zakt Athletic Bilbao af naar de Spaanse hoofdstad voor een inhaalwedstrijd. Daar zal Real Madrid proberen om drie punten thuis te houden. Bilbao zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen, maar kan gelukkig rekenen op negentienjarig toptalent Nico Williams die met zijn uitstekende positiespel het verschil kan maken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marcelino García Toral, de coach van Athletic Bilbao, zit al enkele weken met de handen in het haar. Zijn ploeg kon al vijf keer op rij niet meer winnen in La Liga, staat op een teleurstellende achtste plaats en zag bovendien heel wat sterkhouders uitvallen waaronder goaltjesdief Asier Villalibre. Tegen Granada toverde Marcelino enkele witte konijnen uit zijn hoed. Een van die konijnen was Nico Williams en zijn optreden smaakt naar meer.

Spelintelligentie

De negentienjarige Nico Williams staat te boek als een groot aanvallend talent uit de jeugdopleiding van Athletic Bilbao. Hij moet samen met zijn broer, Iñaki Williams, de toekomstige aanvalslinie van de ploeg versterken maar werd dit seizoen al geregeld ingezet om te depanneren. Tegen Granada kreeg Nico Williams een basisplaats, maar ook duidelijke instructies. Die instructies gingen voornamelijk over het positiespel en werden bijzonder goed uitgevoerd door de jongeling die duidelijk spelintelligentie in overvloed heeft.

In die partij werd Williams als aanvallende speler opgesteld, maar liet hij zich ook geregeld terugzakken om de verdedigers van Granada te misleiden. Die wisten na een tijdje niet meer of ze moesten doordekken of positie moesten houden. Door deze vertwijfeling kregen de andere aanvallende spelers van Bilbao, zoals Raúl García en Oihan Sancet, meer tijd en ruimte om acties te maken en had Bilbao vaak een mannetje meer op het middenveld.

Steekspel met Carlo Ancelotti

De coach van Granada, Robert Morena, doorzag door de trucjes van Nico Williams en liet zijn ploeg na de rust met een vijfmansverdediging spelen. Zo zou er altijd iemand kunnen uitzakken om Nico Williams op te vangen. Maar ook hier had de jongeman een antwoord op gevonden. Hij bood zich in de tweede helft immers meermaals aan om een sprintje te trekken en hierdoor wist hij opnieuw de verdediging van Granada uit verband te spelen. Zijn ploegmakkers konden op die manier ook uit de greep van Granada blijven en opschuiven.

Of Nico Williams komende woensdag dezelfde looplijnen kan maken tegen Real Madrid, zal nog moeten blijken. Hoogstwaarschijnlijk is de coach van Real, Carlo Ancelotti, op de hoogte van het jonge talent en zal hij zijn twee centrale verdedigers Éder Militão en David Alaba inlichten over diens positiespel. Als zij er in slagen om Nico Williams in hun achterzak te steken, is het aan Vinicius Jr. om Bernabeu te doen ontploffen. 

Volg de La Liga, inclusief de inhaalwedstrijd tussen Real Madrid en Athletic Bilbao, op 1 december om 21u00, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van La Liga deze week:

Woensdag 1 december

Het programma van speeldag 16 in La Liga:

Vrijdag 3 december

Zaterdag 4 december
Zondag 5 december
  • Rayo Vallecano - Espanyol: vanaf 14u00
  • Elche - Cádiz: vanaf 16u15
  • Levante - Ossasuna: vanaf 18u30
  • Celta de Vigo - Valencia: vanaf 21u00
Maandag 6 december
  • Getafe - Athletic Bilbao: vanaf 21u00

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top