George Jedenoff, de bejaarde skiër

Sport |

Als er iemand symbool kan staan voor de term ‘eeuwige jeugd’, dan is het wel George Jedenoff. De Amerikaan van 104 jaar oud blijft ook op zijn gezegende leeftijd skipistes afdalen en miste sinds 1960 geen enkel skiseizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meer dan honderd jaar oud worden, is sowieso al aan weinig mensen gegeven. Maar die feestelijke verjaardag dan ook nog eens vieren op de skilatten… neen, dat lijkt helemaal te gek voor woorden. Het is nochtans exact wat de Amerikaan George Jedenoff deed toen hij in 2017 een eeuw op deze planeet mocht vieren.

Op 5 juli van dat jaar meldde hij zich aan zijn favoriete skistation Snowbird, in Utah. Omringd door familie en vrienden mocht hij er ter plekke een taart aansnijden en een prijs ontvangen. Als ode aan zijn decennialange loyauteit aan het skioord.

Een goed gevuld leven

Het verhaal van George Jedenoff leest als een roman. Eentje die verschillende continenten bestrijkt. In 1917 verhuisde hij immers met zijn ouders vanuit Rusland naar de Westkust van de VS. Op de vlucht voor de revolutie die op dat moment in zijn thuisland aan de gang was. Hij kon een beurs versieren aan de gereputeerde Stanford University, waar hij ook zijn vrouw Barbara zou ontmoeten, en studeerde daar af als gediplomeerde in de staalindustrie.

Ondertussen had hij nog bijgeklust in de mijnen van Californië en deed hij zijn militaire dienst tijdens WO II. Het is pas na een verplichte verhuis van zijn professionele leven naar het afgelegen Utah dat hij de liefde voor skiën oppikte. “Ik vroeg me af hoe die mensen in godsnaam hun dagen vulden”, vertelde hij in 2017 tijdens een interview met TODAY.

“Ze antwoordden mij: ‘We hebben bowling, bridge en veel mensen gaan skiën.’ Dat laatste leek me meteen iets fantastisch. Op mijn 43ste begon ik eraan, een van de beste beslissingen in mijn leven.” Hij kreeg er les van enkele illustere namen uit de lokale skigeschiedenis: Alf Engen en Junior Bounous. Sinds die lessenreeks miste Jedenoff nooit nog een seizoen op de skipiste. Liefst 61 onafgebroken jaren staat hij nu al op de latten.

104 jaar en nog steeds actief

De gepensioneerde skiliefhebber vierde afgelopen zomer zijn 104de verjaardag. En nog steeds bindt hij geregeld de ski’s aan. Zij het niet langer om naar de hoogvlaktes van Utah te trekken, om er zijn favoriete skistation Snowbird te verblijden met zijn komst. Op zijn gezegende leeftijd kan hij die ijle lucht niet meer aan, vandaar dat zijn actieterrein zich dezer dagen beperkt tot de Californische bergen. Wat hij wél nog steeds doet, zijn zijn dagelijkse oefeningen. Volgens hem hét geheime recept voor een eeuwige jeugd.

Een optimistische levenshouding is een ander belangrijk element voor wie waardig oud wil worden, beweert Jedenoff. “Laat de leeftijd je niet tegenhouden”, zegt de Amerikaanse eeuweling. “Laat negatieve zaken, want die komen we allemaal vaak genoeg tegen, je niet afleiden van de vele mooie zaken die we in ons leven meemaken.” Een wijze levensles!

Meer zulke inspirerende verhalen uit onze rubriek 'In sport kan alles', lees je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top