Legendarische wedstrijden: Bayern en het voetbal nemen afscheid van Lahm en Alonso

Sport | In deze rubriek van legendarische wedstrijden zijn vaak beklijvende wedstrijden of doelpunten terug te vinden. Dat is deze keer minder het geval bij de partij Bayern München-Freiburg van mei 2017. Dit was een wedstrijd met veel emoties.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op zaterdag 20 mei 2017 was de Allianz Arena van Bayern volledig uitverkocht voor een wedstrijd die sportief geen waarde meer had. De thuisploeg was immers al een aantal weken voordien zeker van de 27ste landstitel, de vijfde op rij.

Bayern won die dag met 4-1 van Freiburg. Arjen Robben opende na vier minuten de score en Arturo Vidal zorgde in de 73ste minuut voor de beslissing. Het werd nog een leuk laatste kwartier, met goals van Nils Petersen, Joshua Kimmich en Franck Ribéry. De overwinning was slechts een voetnoot, want alle aandacht ging naar Philipp Lahm en Xabi Alonso. Zij kregen een meer dan waardig afscheid als profvoetballer.

Lahm is 'Mister Bayern'

Philipp Lahm en Bayern kenden een fantastisch huwelijk. Hij sloot in 1995 aan bij de jeugdafdeling van Bayern en via die weg stootte hij helemaal door tot het eerste elftal. In het seizoen 2002/2003 maakte hij zijn debuut voor de hoofdmacht, maar met Bixente Lizarazu en Willy Sagnol was er op de flanken zeer veel concurrentie. Bayern München stalde hem twee seizoenen bij VfB Stuttgart en in 2006 keerde hij terug naar München. Lizarazu ging op pensioen en Lahm nam diens plaats in en zou pas in mei 2017 op zijn 33ste de club terug verlaten.

Lahm werd vanaf 2004 Duits international en behaalde vele successen met de Mannschaft. Hij won in 2014 het WK en enkele dagen nadat Duitsland de finale tegen Argentinië had gewonnen, kondigde hij op 30-jarige leeftijd zijn afscheid als international aan. Zijn palmares is ronduit indrukwekkend met onder meer een WK, een WK voor clubs, de Champions League, acht Duitse titels en zes nationale bekers. Er ontbrak echter één grote prijs: het EK. Het was een andere held van Bayern die wel met die beker aan de haal ging…

Alonso won alles

Xavi Alonso maakte bij Spanje deel uit van de beste generatie ooit met ploegmaats als Andrès Iniesta, Xavi Hernandez en Sergio Ramos. Ze wonnen het WK van 2010 en de EK's van 2008 en 2012. In 2008 won Spanje de finale tegen het Duitsland van Lahm. Alonso was een belangrijk onderdeel van het elftal dat het voetbal jarenlang domineerde.

Bij zijn clubs liet de stijlrijke centrale middenvelder zich ook gelden. Hij won met Liverpool de Champions League, de Europese Supercup en de FA Cup. Bij Real Madrid voegde hij daar nog een Spaanse titel, een Champions League en WK voor clubs aan toe, bij Bayern won hij drie landstitels. Op 35-jarige leeftijd was het genoeg geweest voor de Spanjaard. Hij keerde terug naar de club waar het voor hem allemaal was begonnen als profspeler: Real Sociedad. Daar werd hij coach van het tweede elftal, dat hij van de derde naar de tweede klasse wist te loodsen.

Bayern München nam in mei 2017 afscheid van twee grote voetballers, maar de club bleef zich doorontwikkelen. Het ving het vertrek van het duo goed op en won in 2020 de Champions League.

Fan van onze serie? Ontdek hoe een ex-speler van Beveren de FA Cup naar Manchester City bracht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top