Mythische vieringen: Zeg niet Emile Heskey, wel DJ Heskey

Sport |

De laatste jaren zie je ze meer en meer: spelers die een DJ nadoen nadat ze een goal maken. Maar de eerste die de iconische beweging op de grasmat legde, was de Engelse spits voor onder andere Liverpool, Emile Heskey. Met een belangrijke rol voor zijn vriend DJ Spoony!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor fans van het Engelse voetbal is de naam van Emile Heskey niet meer weg te denken uit de geschiedenis. In Engeland, maar ook in Australië en voor de Engelse nationale ploeg, maakte Heskey het mooie weer. Tijdens zijn 21-jarige carrière, van 1995 tot 2016, maakte hij flink wat doelpunten maar vulde hij zeker ook zijn prijzenkast. 

Beginnen deed hij bij Leicester City, toen in de Engelse tweede klasse. In de 150 wedstrijden die hij speelde voor ‘The Foxes’, scoorde hij veertig keer. In zijn eerste seizoen hielp hij de club opnieuw te promoveren naar de Premier League, in zijn tweede seizoen was hij cruciaal in de gewonnen League Cup-finale. Dankzij zijn goede prestaties zat hij in de Engelse selectie voor Euro 2000 in België en Nederland én maakte hij net voor het toernooi een mooie transfer naar Liverpool.

Duo met Owen

Bij Liverpool vormt hij een formidabel duo met Michael Owen. In zijn eerste seizoen scoort hij daar maar liefst 23 keer en helpt hij de Reds de League Cup, de FA Cup en de UEFA Cup te veroveren. In zijn latere seizoenen daalt zijn scorend vermogen en in 2004 verlaat hij de Merseyside ploeg. Eerst trekt hij naar Birmingham, later naar Wigan en Aston Villa. Maar ook daar scoort hij niet meer als vanouds. Hij spendeert daarna nog twee jaar in Australië, bij de Newcastle Jets en eindigt zijn carrière bij Bolton Wanderers.

Na Euro 2000 is ook zijn nationale carrière wisselvallig. Hij gaat nog mee naar Zuid-Korea en Japan voor het WK 2002 en scoort daar ook nog, maar in 2004 krijgt hij veel kritiek en wordt hij dankzij de opkomst van Wayne Rooney naar de bank verwezen. Daarna zorgt de op clubniveau beter presterende Peter Crouch ervoor dat Heskey naast de selectie valt voor het EK van 2006. Het is pas in 2010, ondanks een goede passage in 2007, dat Heskey opnieuw mee mag naar een groot toernooi. Manager Fabio Capelllo zet hem in de basis voor de eerste match maar de rest van het toernooi moet Heskey vanop de bank beleven. Na dat teleurstellende toernooi kondigt hij zijn internationaal pensioen aan.

DJ Heskey

Waarvoor Heskey voor eeuwig bekend zal blijven staan, is zijn DJ-viering. Hij debuteerde de viering tijdens de anders al heel memorabele wedstrijd tegen Duitsland in september 2001. In de kwalificatieronde voor het WK van 2002, legde Engeland de Duitsers over de knie met 5-1. Emile Heskey scoorde het vijfde doelpunt en maakt de wereldberoemde beweging. Linkerhand aan het oor, rechterhand scratcht een onzichtbare plaat. Daarna ‘putt’ hij ook nog een imaginaire golfbal, maar dat is vandaag bijkomstig. 

In 2018 legde Heskey bij voetbalwebsite FourFourTwo de herkomst van zijn viering uit: “Ik heb een vriend die Johnathan Joseph heet – ook gekend als DJ Spoony – die mij toen pushte om samen een viering uit te vinden. Tijdens het eerste seizoen was het de trompet, tijdens het tweede de DJ. Het is ook hij die het idee had om de golfputt van de wedstrijd tegen Duitsland te doen. Dus je moet hem de schuld geven, hij was eigenlijk mijn persoonlijke choreograaf”, aldus Heskey.

Fan van onze serie? Herontdek dit duo van Dundee dat hulde brengt aan Randy Orton.

 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top