Thibaut Courtois is de volgende in de rij Rode Duivels die de kaap van 100 caps rondt

Sport | Momenteel zijn zes Rode Duivels lid van de ‘Club van 100’; spelers die de kaap van de 100 caps als international gerond of overschreden hebben. De volgende in de rij is sluitstuk Thibaut Courtois.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zaterdag, voor de wedstrijd tegen Estland, werd Dries Mertens gefêteerd voor zijn nieuwe status als ‘honderdplusser’ bij de Rode Duivels, met 100 caps achter zijn naam. Mertens werkte zijn honderdste cap af tijdens het EK, in de match tegen Denemarken. Het feest werd uitgesteld naar latere datum. Aangezien de Napoli-schutter ontbrak voor de jongste interlands, werd zijn viering uitgesteld.

Zijn ook lid van die fameuze ‘Club van 100’: Jan Vertonghen (135), Axel Witsel (119), Toby Alderweireld (118), Eden Hazard (116) en Romelu Lukaku (101). Jan Ceulemans is blijven steken op 96 caps. Courtois heeft de gepensioneerde Caje dus bijna bijgebeend.

Belgische doelman met de meeste caps

Na de interland tegen Estland staan er 94 caps achter de naam van Courtois, waarmee hij op dezelfde hoogte staat als een zekere Timmy Simons. Courtois is hoe dan ook al de Belgische doelman met de meeste caps achter zijn naam in de geschiedenis van de Rode Duivels. De tweede in de rij is niemand minder dan Jean-Marie Pfaff met… 64 caps.

Met zijn 29 jaar zit Courtois gebeiteld bij de Rode Duivels: hij kan nog meerdere jaren onder de lat blijven staan bij de nationale elf, en zal het record van Belgische doelman met de meeste caps dus verpulveren. Als hij alle aankomende interlands speelt, zal hij in september 2022 de kaap van de honderd selecties ronden.

En de andere doelmannen?

Het monopolie van Courtois onder de lat bij de Duivels is wel nefast voor de carrières van de andere nationale doelmannen als international. Simon Mignolet moet nu al jarenlang genoegen nemen met de plaats van tweede doelman. De rest krijgt de kruimels.

De jongere generatie, mannen zoals Casteels of misschien wel Bodart en Vandevoordt, moet zich ook geen illusies maken: de komende jaren zullen ze geen rol van betekenis kunnen spelen bij de Duivels – mits Courtois gespaard blijft van tegenspoed. Waar eindigt het aantal caps van Courtois? De toekomst zal het uitwijzen. Een ding is zeker: het zullen er veel zijn.

Volg de wedstrijd Wales – België op dinsdag 16 november om 20u45 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top