Erik Botheim, de Noorse parel die hoopt in de voetsporen van Erling Haaland te treden

Sport |

De succesvolle kwalificatiecampagne van Noorwegen voor het volgende WK is niet aan toeval te danken. Het Scandinavische land heeft een gouden generatie ontdekt die dinsdag wel eens zou kunnen verrassen tegen Nederland. Erik Botheim, een goede vriend van Erling Haaland, zou binnenkort wel eens de nieuwste Noorse sensatie kunnen worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vele voetballiefhebbers met een bijzondere interesse voor Noorwegen zullen niet snel de wedstrijd tussen verdedigend Noors kampioen FK Bodø/Glimt en AS Roma op 21 oktober vergeten. De Noren zorgden voor sensatie in de Conference League door de Italianen met 6-1 te vernederen. De man van de wedstrijd die avond was niemand minder dan Erik Botheim. De jonge Noorse spits, met 21 jaar op het hoogtepunt van zijn fysieke kunnen, vormde een gesel voor de Romeinse verdediging en eindigde de wedstrijd met twee doelpunten en drie assists op zijn actief. "Hun spits speelde met de snelheid van een motorfiets terwijl wij er hulpeloos achteraan fietsten", klonk het bij een verbitterde Mourinho na het verlies.

Een goede vriend van Haaland

Tijdens de terugwedstrijd van begin november wist de imposante spits de Noorse meubels te redden dankzij een doelpunt waardoor de wedstrijd eindigde met 2-2 en Noorwegen zijn eerste plaats in groep C kon consolideren. Dankzij deze prestatie maakten meerdere commentatoren al snel de vergelijking met zijn landgenoot Erling Haaland.

De twee Noorse kolossen zijn even oud en kennen elkaar heel goed. Haaland en Botheim hebben een formidabel aanvallend duo gevormd in de nationale leeftijdsteams. Ze zijn zelfs vrienden: zo brachten ze in 2016, met een andere teamgenoot van de U18-selectie, een muziekvideo uit die nu meer dan 8 miljoen views op YouTube heeft.

Hoewel de carrière van Haaland sneller een hoge vlucht nam dan die van zijn vriend, kan Botheim spoedig in de voetsporen van de Dortmund-speler treden. Na een avontuur met wisselend succes bij Rosenborg en een mislukte uitleenbeurt aan Stabæk Fotball, landde de speler kosteloos bij FK Bodø/Glimt.

Een grote transfer in zicht?

Op de keper beschouwd heeft de Noorse kampioen en huidige leider van de Eliteserien best wel een goede zaak gedaan met Botheim, gezien zijn recente prestaties. In 40 wedstrijden over alle competities heen sinds de aankomst in Bodø in februari, heeft Botheim al 19 doelpunten gemaakt en 9 assists gegeven. Dat is niet niks.


Botheim zou het liefst van al één ding doen: herenigd worden met zijn vriend Erling in de selectie, om het succesduo van weleer nieuw leven in te blazen. Of dat feest doorgaat, weten we wellicht pas na de wintermercato, zodra het Noorse seizoen voorbij is. Volgens de Noorse media wordt de succesvolle spits gevolgd door meerdere clubs, waaronder... AS Roma, die al kennis hebben gemaakt met de entourage van de speler.

Volg de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap 2022, inclusief het duel tussen Nederland en Noorwegen, deze dinsdag om 20u45 uur, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top