Mytische vieringen: Paul Merson drinkt al spottend de nodige glazen bier

Sport | Paul Merson is een geweldig en veelbesproken figuur uit het Engelse voetbal. Over het kanaal werd er jarenlang over zowel zijn sportcarrière, als over zijn extrasportieve problemen gepraat. Maar ook zijn doelpuntenvieringen deden heel wat stof opwaaien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Paul Charles Merson, dat is zijn volledige naam, maakte zijn debuut voor Arsenal in het seizoen 1986-1987 toen hij amper 18 jaar oud was. Hij werd opgeleid als aanvaller, maar hij maakte een mooie carrière als middenvelder. Nadat hij werd uitgeleend aan Brentford om er ervaring op te doen, werd hij een vaste waarde bij Arsenal. Van 1986 tot 1997 won hij er twee Engelse landstitels, een FA Cup, een League Cup en een Europese beker.

In 1989 werd hij verkozen tot beste jonge speler in Engeland en hij verdedigde ook 21 keer de kleuren van zijn land. Na zijn jaren bij Arsenal speelde hij ook nog voor Middlesbrough, Aston Villa en Portsmouth, voordat hij zijn carrière in de lagere divisies beëindigde.

Drugs en alcohol

Voor veel mensen blijft Paul Merson echter een verspild talent. De oorzaak? Alcohol, gokken en drugs. In 1994 gaf hij zijn problemen toe en onderging hij verschillende behandelingen om zijn kwalen te bestrijden. Hij begon te drinken toen hij 18 jaar was, toen hij op huurbasis speelde bij Brentford. Hij noemde het een “ticket naar een andere wereld”’ en legde uit dat hij tijdens zijn jeugd aan een "verlammende angst" leed. Hij voelde zich enkel "veilig" op een voetbalveld, zoals hij schreef in zijn memoires, getiteld 'Hooked'.

Hij geeft toe dat hij daardoor alles heeft verloren. "Ik had bookmakers en dealers die me achtervolgden. Ik betaalde een cocaïneschuld af door mijn Arsenal-blazer te overhandigen en aan de club te verklaren dat die was gestolen. Ik werd paranoïde en was ervan overtuigd dat iemand me stalkte". Tegenwoordig heeft hij zijn verslavingen met succes overwonnen en is hij analist voor verschillende sportmedia in Engeland.

Een viering à la Merson

Tijdens zijn loopbaan won Paul Merson in 1993 de FA Cup. Hiervoor versloegen The Gunners Sheffield Wednesday in twee duels in de finale. Maar daarvoor, in de halve finale, wist Arsenal met 1-0 te winnen van Tottenham dankzij een doelpunt van Tony Adams in de 80e minuut.

Op dat moment doken de eerste geruchten over Merson's verslaving op in de pers en de kritiek was hard omwille van zijn alcoholprobleem. Paul Merson vierde de overwinning tegen de Spurs door voor het publiek te paraderen en te doen alsof hij de bieren razendsnel binnenwerkte. Een geniale viering! Bekijk hieronder deze opmerkelijke viering van Merson.

Fan van onze serie? Ontdek het verhaal van Robbie Keane, degene die een bloedhekel had aan zijn eigen doelpuntenviering.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top