Mythische vieringen: Robbie Keane, hij die een bloedhekel had aan zijn eigen viering

Sport | Meer dan twintig jaar lang deed Robbie Keane de netten trillen in Engeland en elders ter wereld. Een doelpunt van de Ier werd steevast gevolgd door een rad, een koprol en een schietbeweging. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Robbie Keane was een onvervalste goalgetter zoals die vandaag niet meer gemaakt worden. Een harde werker, fors in de duels en onvermurwbaar in de zone van de waarheid. De Ier maakte het mooie weer bij tal van clubs en voor het nationale elftal, waar hij de topschutter aller tijden is met 68 goals.
 
Voeg daar de 325 doelpunten bij die hij scoorde in de shirts van Wolverhampton, Inter, Leed United, Tottenham, Los Angeles en het Indiase Kolkata, en het staat vast dat Keane een volbloed serieschutter was tot aan zijn pensioen in 2018. En zoals geweten hebben alle klasbakken in de spits een eigen viering. Op die regel vormt de Ier geen uitzondering.

Rad, koprol en geweervuur

Waarom simpel als het ook moeilijk kan? Er bestaan sierlijke vieringen, met finesse, en er bestaat de viering van Keane, die vooral spectaculair oogde. 

Eenmaal de bal in het mandje liep Keane langs de achterlijn, draaide een rad, gevolgd door een koprol en eindigend met het simuleren van automatisch geweervuur richting publiek. “Dat was ik ten voeten uit”, verklaarde Keane aan Gary Lineker in de podcast van MOTD. “Zodra ik scoorde, veranderde alles. Ik dacht ‘ik ga dat niet doen’, maar als je scoort vergeet je alle context en geef je je over aan een euforie-opstoot.”

Kinderspel

Maar waarom al dat theater na een doelpunt? De geschiedenis gaat terug op de kindertijd van de doelpuntenmaker. Het verhaal over de oorsprong van de viering is, naar eigen zeggen, “niet zo spectaculair”.
 
De jonge Robbie was rank en soepel. Hij speelde voetbal met zijn vrienden. “Toen ik begon te sjotten vertelde één van de jongens me: ‘Als je zaterdag scoort, doe dan een rad’. Ik heb dat ook gedaan. Vervolgens ben ik van ploeg veranderd. Enkele jaren later, bij de Wolves, dikte ik de viering een beetje aan. Na mijn eerste goal voor de Wolves had ik enkel een rad gedaan, daarna heb ik de koprol en het geweer eraan toegevoegd.”

Geestig… behalve voor Keane zelf

Het handelsmerk maakte de legende van Robbie Keane alleen maar groter. De Ier schopte het tot T2 van het Ierse nationale elftal. “Het is grappig, want eigenlijk haat ik het om mijn viering terug te zien”, verklaarde hij.
 
Het ging zelfs zover dat hij anticipeerde op de debriefings over zijn doelpunten. Hij wist heel goed dat zijn goals onder de loep genomen zouden worden tijdens die besprekingen. “Ik had de gewoonte om nog voor de anderen bij de video-analisten langs te gaan en ze op te dragen mijn viering weg te laten.” Speciaal figuur, die Keane.
 
Fan van deze serie? Ontdek het verhaal achter het masker van Paulo Dybala.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top