Eindelijk weer sportieve strijd tussen Coucke en zijn Oostende

Sport | Zondagavond staat Oostende – Anderlecht op het programma van de negende speeldag in de Jupiler Pro League. Nog steeds een bijzondere wedstrijd voor Marc Coucke, die ondertussen alweer bijna vier jaar geleden de voorzitterssjerp bij de kustploeg inruilde voor die bij de hoofdstedelingen. Proximus Pickx blikt voor de gelegenheid nog eens terug op zijn Oostendse periode.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marc Coucke, die nochtans opgroeide in het Gentse, was van kindsbeen af supporter van KV Oostende. Hij ging al jaren naar het voetbal aan de kust en dankzij zijn financiële steun kon de club in 2013 terugkeren naar het hoogste niveau. Onder andere Jordan Lukaku en Franck Berrier werden dankzij het geld van Coucke naar Oostende gelokt. In augustus 2013 realiseerde de voormalige apotheker zijn grote droom toen hij ook voorzitter werd van zijn favoriete club. Het begin van een ware succes story.

Er volgde nog een heel reeks toptransfers: Fernando Canesin, Silvio Proto, Nicklas Pedersen, Joseph Akpala, Ronald Vargas, David Rozehnal, Yassine El Ghanassy, Nicolas Lombaerts… allemaal ronkende namen die verleid werden met een zak geld en dankzij de koopmanskunsten van manager Luc Devroe (ex-Club Brugge), door Coucke aan boord gehaald als sportief directeur. Toch waren het vooral de minder grote namen die iets opbrachten, zowel naast als op het veld. Denk aan Adam Marusic, die aan Lazio Roma verkocht werd, of het jonge talent Landry Dimata die naar Wolfsburg verkaste.

Feest op en naast het veld

Nadat medio 2015 afscheid werd genomen van Fred Vanderbiest als coach en Yves Vanderhaeghe de leiding nam van de ploeg, kende KVO zijn hoogtepunt: het speelde twee seizoenen op rij PO1. In 2017 speelde KVO ook nog eens de finale van de Beker van België en dwong het voor de eerste keer in de clubgeschiedenis een Europees ticket af (weliswaar in de eerste ronde uitgeschakeld door Olympique Marseille).  

Feest op het veld en vooral op de tribunes. Onder impuls van algemeen manager Patrick Orlans, die destijds ook bij Eendracht Aalst voor een feestelijke en commercieel interessante sfeer zorgde, en aan de kust opnieuw mocht los gaan met zijn wilde ideeën. De loges van KV Oostende werden een beruchte plek voor vrolijke afterparty’s, met Marc Coucke die meermaals de polonaise inzette.

Het feestje eindigde abrupt in december 2017. Toen uit het niets bekend raakte dat Coucke het noodlijdende Sporting Anderlecht had overgekocht van Roger Vanden Stock. KVO bleef verweesd achter. Eerst met Peter Callant, een Coucke-vriend, als nieuwe voorzitter en eigenaar. Eind februari 2018 kreeg Coucke weliswaar nog een waardig afscheid bij zijn Oostende met een 2-0 gewonnen wedstrijd tegen STVV, maar de relatie tussen hem en zijn ex-club verzuurde snel. Zeker toen Callant plaatsmaakte voor Franck Dierckens als hoofdaandeelhouder. Die verwees naar de schuldenberg die Coucke had achtergelaten in Oostende: 6,2 miljoen euro in het rood. Plus de torenhoge huur die hij vroeg voor de nieuwe hoofdtribune die hij liet bouwen in het stadion: 700.000 euro per jaar.

Redding uit de VS

Het leidde Oostende bijna naar de ondergang. Er doken steeds vaker verhalen op van spelers die niet op tijd betaald werden. De redding kwam er in de lente van 2020, toen de Amerikaanse Pacific Group de club overnam.

Tussen Coucke en de fans van KVO kwam het echter nooit helemaal meer goed. Tijdens het seizoen 2019/2020 werd de Oost-Vlaamse zakenman nog belaagd door ‘supporters’ toen hij naar KVO-Anderlecht ging kijken, hij vertrok al tijdens de rust onder escorte van securitymensen. Vorige zomer verzaakte hij aan de verplaatsing naar de kust. Maar sinds dit jaar lijkt de strijdbijl eindelijk begraven tussen de miljardair en zijn ex-club, mede dankzij de onverhoopt goede sportieve prestaties van Oostende onder de nieuwe coach Alexander Blessin. Anderlecht en KVO vochten eind vorig seizoen een louter sportieve strijd uit om een plek in PO1 en lijken dat ook nu weer te gaan doen, zoals het hoort.

Bekijk KV Oostende - Anderlecht zondag 26 september vanaf 18u15. De volledige Jupiler Pro League is het hele seizoen lang te volgen op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus.

 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top