Keylor Navas versus Gianluigi Donnarumma: de clash der keepers die PSG zuur zou kunnen opbreken?

Sport | De voorbije twee seizoenen stond er met Keylor Navas een meer dan uitstekende keeper tussen de palen bij Paris Saint-Germain. Toch besloot men in Parijs om afgelopen zomer Gianluigi Donnarumma aan te trekken. Het kan op termijn zorgen voor een serieuze tweespalt binnen de club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het hebben van een goede keeper is noodzakelijk in een voetbalteam, aangezien deze het finale sluitstuk vormt. Idealiter bezit je als topclub zijnde ook nog een kwaliteitsvolle tweede doelman om elkaar wat scherp te houden en in te vallen wanneer de nummer 1 bijvoorbeeld geblesseerd uitvalt. Maar wat als je over twee wereldkeepers beschikt? Kan dat op termijn ingewikkeld worden naar people management toe? 

Bij PSG hebben ze alvast voor die laatste optie gekozen. In de Franse hoofdstad hadden ze met Keylor Navas reeds een topkeeper, maar de rijke clubeigenaars twijfelden niet toen ze deze zomer Gianluigi Donnarumma gratis kregen aangeboden. De Italiaan, die verkozen werd tot beste speler van het afgelopen EK, was uitgekeken bij AC Milan en zag met PSG de ultieme club om zijn doelstellingen te verwezenlijken. Hoewel Navas de voorkeur kreeg in het begin van het seizoen, was het Donnarumma die de voorbije twee competitiematchen mocht starten. Zal dat ook zo zijn tegen Metz, de volgende tegenstander van PSG in de Ligue 1? 

Geen hiërarchie

Ook in de Champions League was het Navas die tussen de palen stond. De Costa Ricaan was misschien wel de beste Parijzenaar op het veld en voorkwam een nog grotere blamage tegen een ontketend Club Brugge. Nu ook Donnarumma speelminuten krijgt, is het onduidelijk wie de nummer 1 zal zijn straks. PSG-coach Mauricio Pochettino liet verstaan dat er geen hiërarchie is tussen de twee. “In voetbal is alles mogelijk. We bekijken het wedstrijd per wedstrijd, afhankelijk van de vorm van het moment”, aldus de Argentijn.

Afgaande op de vorige wedstrijden zouden we misschien toch een eerste conclusie kunnen trekken. Zo lijkt het erop dat Donnarumma de doelman zal worden in de competitie, terwijl Navas zijn ding mag doen in de Champions League. Wat de bekertoernooien betreft, was het voorlopig Navas die mocht spelen. 

Maar gezien de status van de twee keepers, durven we stellen dat ze simpelweg zoveel mogelijk willen spelen. “Keylor is een grote keeper, maar ik ben hier om te spelen”, was de duidelijke boodschap van Donnarumma toen hij bij PSG tekende. 

Moeilijke concurrentiestrijd 

De komst van Donnarumma zal hoe dan ook inhouden dat Navas niet hetzelfde aantal matchen zal spelen als in de voorbije jaren. De Costa Ricaan wordt eind dit jaar 35 en zal ook wel beseffen dat Donnarumma de toekomst belichaamt van PSG. De Italiaan is immers maar 22 jaar oud. Indien Navas besluit te blijven, heeft hij een contract dat tot 2024 loopt. De grote vraag voor hem luidt waar hij elders nog een dergelijk contract kan versieren dan wat hij nu krijgt in Parijs. 

Ook het verleden heeft aangetoond dat dergelijke concurrentiestrijd binnen dezelfde club tot moeilijke discussies en tweespalten leidt. Denk maar aan de periode bij Barcelona toen Marc-André ter Stegen en Claudio Bravo dezelfde kleedkamer deelden. En op Belgisch niveau hadden we ooit de strijd tussen Silvio Proto en Daniel Zitka bij Anderlecht. Het wordt hoe dan ook een stevige klus voor PSG-coach Pochettino om beide keepers tevreden te houden het komende seizoen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top