One day, one goal: Zidane stuwt zijn carrière de hoogte in tijdens UEFA Cup-duel Betis-Bordeaux

Sport | Hoeft de naam Zinédine Zidane nog geïntroduceerd te worden? De Fransman rijfde in zijn carrière de prijzen binnen bij Juventus, Real Madrid en de Franse nationale ploeg. Vooraleer er daar sprake van kon zijn, zette Zidane zich bij het Franse Bordeaux in the picture. Zijn goal in de UEFA Cup tegen Real Betis was de definitieve wipplank naar latere successen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Even terugspoelen naar het jaar 1992. Zinédine Zidane had reeds zijn eerste drie profjaren achter de rug bij Cannes wanneer Girondins de Bordeaux kwam aankloppen. De overstap gebeurde zonder al te veel publiciteit, wat in schril contrast zou staan met zijn latere transfers. In de stad van de gekende wijn timmerde de timide Zidane verder aan zijn weg naar de top. Vooral het seizoen 1995-1996 zou zijn leven voorgoed veranderen.

Het jaar daarvoor leidde Zizou Bordeaux naar een zevende plaats in de Ligue 1, wat een ticket opleverde voor de Intertoto Cup, een Europees toernooi dat intussen niet meer bestaat. Er werden meerdere finales afgewerkt, waarbij de winnaars als extra toemaatje een plek in de UEFA Cup verdienden, het toernooi dat vandaag door het leven gaat als de Europa League. Met Bordeaux bereikte Zidane de finale. In de dubbele confrontatie tegen het Duitse Karlsruhe scoorde Zidane drie keer, zodat Bordeaux zich plaatste voor de UEFA Cup.

Ingefluisterd

Toen kwamen FK Vardar uit Macedonië en het Russische Rotor Volgograd op het pad van Zidane en Bordeaux, voordat hij tegen de echte grote jongens kwam te spelen. In de achtste finales wachtte Real Betis. Bordeaux won de heenpartij met 2-0, de terugmatch volgde op 5 december 1995. Al na vier minuten zou de ploeg uit Sevilla moeten afrekenen met een stevige domper.

Zo belandde een verre uittrap van Bordeaux-doelman Gaëtan Huard in de voeten van Zidane. Op zo’n veertig meter van de goal besloot de Fransman om niet het passje breed te leggen, maar om een kogel af te vuren richting doel. Pedro Jaro, de doelman bij Betis, stond te ver voor zijn doel uit en kon het leer niet meer uit zijn goal ranselen. Betis won dan wel nog de partij met 2-1, het was Bordeaux dat doorstootte naar de kwartfinales.

Waar moderne coaches de dag van vandaag huiveren van zulke pegels ver van doel, was het toenmalig Bordeaux-coach Slavo Muslin die Zidane vooraf influisterde om het eens te proberen. “Kijk goed naar de keeper. Hij staat altijd 18 meter voor zijn goal”, zei Muslin tegen Zidane. Het werd dé goal die de carrière van Zizou op het allerhoogste niveau zou brengen.

Bayern beëindigt Frans sprookje

Nadat Real Betis aan de kant werd gezet, wachtte het grote AC Milan in de kwartfinales. Een elftal met sterren als Paolo Maldini, Patrick Vieira, Franco Baresi, Marcel Desailly, Roberto Baggio en meer was in San Siro nog te sterk met 2-0. Maar de Italianen werden in Bordeaux verrast, evenals de hele voetbalwereld, want de Fransen wonnen met 3-0.

In de halve finale werd het Tsjechische Slavia Praag aan de kant gezet en dus stond Bordeaux zowaar in de finale. Die liep echter uit op een teleurstelling. Bayern München beëindigde het sprookje van Bordeaux en was twee keer te sterk.

Zidane zelf bewees intussen dat hij klaar was voor een nieuwe stap. En die kwam er snel. Juventus was overtuigd van de kwaliteiten van de Fransman en haalde Zidane naar Turijn. De rest is geschiedenis.

Bekijk hieronder de geweldige goal van Zidane die zijn carrière dat extra duwtje in de juiste richting gaf.

Fan van deze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over het momentje van Alen Boksic.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top