Kan Marseille haar plaats in de top van Ligue 1 nog lang verdedigen?

Sport |

De Franse topploeg Olympique Marseille heeft sinds de start van Ligue 1 nog geen enkele wedstrijd verloren. Hierdoor prijkt Marseille op een mooie vijfde plaats. De ploeg lijkt dit jaar een ideale mix tussen jong talent en ervaring te bevatten en dat kan wel eens tot heel wat succes leiden.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowat elke Fransman verwacht dat PSG ook dit seizoen weer kampioen zal spelen in de Ligue 1, zeker nu ene Lionel Messi is gearriveerd in de Franse hoofdstad. Bijgevolg wordt er gekeken naar de tweede en derde plaats en gek genoeg komen hiervoor heel wat clubs in aanmerking.

Zo zal AS Monaco er alles aan doen om haar status van Franse topclub te heroveren. De Monegasken kochten afgelopen zomer stevig in en willen dit jaar opnieuw de strijd aangaan met Lille, Olympique Lyon, Nice en Stade Rennes. Die laatste club heeft, net als Monaco, heel wat nieuwe spelers aan haar kern toegevoegd maar de mayonaise lijkt nog niet te pakken. Analisten verwachten dat het zeer moeilijk zal worden voor AS Rennes, en Jérémy Doku, om in de top drie te belanden en de Champions League-tickets veilig te stellen.

Hetzelfde geldt voor Lille. De noord-Franse club werd vorig seizoen warempel kampioen, maar zag heel wat sterkhouders onherroepelijk vertrekken naar betere clubs en competities. Nice, daarentegen, begon sterk aan de nieuwe jaargang. De Zuid-Franse club speelt goed voetbal en dat vertaalt zich in punten, momenteel staan zij op een vierde plaats. Tenslotte is er ook nog Olympique Marseille. Marseille kampt al enkele jaren met ups en downs en het is volgens analisten moeilijk te voorspellen of er komende seizoen successen geboekt zullen worden, of net niet. 

Een ambitieuze mercato

De voetbalgoden lijken Marseille gunstig gestemd te zijn. De Zuid-Fransen hebben nog geen enkele keer verloren in het nieuwe seizoen en konden al enkele belangrijke wedstrijden winnen of gelijkspelen. Marseille won bijvoorbeeld van buur Montpellier, speelde gelijk tegen Bordeaux en won opnieuw op Saint-Etienne.

Niet enkel de overwinningen op deze subtoppers valt op, ook de manier waarop er werd gespeeld, deed smaken naar meer en daar zorgde enkele nieuwe spelers voor. Zo maakte de Turkse spits Cengiz Ünder al drie doelpunten in vier wedstrijden en blijkt de Amerikaanse spits Konrad de La Fuente van Barcelona B een gesel te zijn voor elke defensie. Ook nieuwkomers zoals Gerson, Mattéo Guendouzi, William Saliba en Luan lieten zich al in positieve zin opmerken.

De speler waar momenteel het meest over gedebatteerd wordt, is echter Dimitri Payet. Hij speelt al sinds 2017 voor Marseille als valse negen en lijkt wederom aan een goed seizoen te zijn begonnen. Payet heeft momenteel al drie doelpunten gemaakt en één assist op zijn naam staan. Payet werd ingeschakeld om spits Arkadiusz Milik te vervangen die een ernstige knieblessure opliep en presteert al een tijdje boven ieders verwachtingen.

Een probleem op middellange termijn?

Payet mag dan wel zo goed zijn, hij kan de aanval van Marseille niet in zijn eentje blijven dragen. Zijn doublures, Valère Germain, Darío Benedetto en Florian Thauvin zochten deze zomer andere oorden op en hierdoor blijft enkel de amper 21-jarige Senegalees Baba Dieng over om Payet af te lossen. Eens de motor in Marseille begint te haperen, verwachten analisten dan ook dat er wel eens stevig gevloekt gaat worden in Zuid-Frankrijk en we konden de eerste signalen daarvan al gadeslaan in de wedstrijd tegen Nice.

De smalle kern van Marseille kan, naarmate het seizoen vordert, voor problemen zorgen want zowel bij AS Monaco als bij Olympique Lyon zitten er meer spelers op de bank te wachten op een kans. Die twee ploegen lijken trouwens te zijn wakker geschoten, waardoor de achtervolging op Marseille is ingezet. De komende weken zal duidelijk worden waar de ambities mogen liggen van deze clubs.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top