Christian Benteke of Michy Batshuayi: wie moet Romelu Lukaku vervangen tegen Wit-Rusland?

Sport | Met Wit-Rusland moeten de Rode Duivels woensdag de laatste klip omzeilen in het drieluik dat de Belgen voorgeschoteld kregen in hun WK-kwalificatie richting Qatar. Na zeges tegen Estland en Tsjechië waarbij er een prominente rol was weggelegd voor Romelu Lukaku, moet België het straks zonder Big Rom doen vanwege een schorsing. De vraag luidt dan: wie moet Lukaku straks vervangen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een stevige tackle en bijgevolg een vrij opzichtige gele kaart pakte Romelu Lukaku in de match tegen Tsjechië. Lukaku wist namelijk dat hij mits een gele kaart niet zou mogen uitkomen tegen Wit-Rusland. Big Rom is bijgevolg geschorst, nadat hij tegen Estland twee keer scoorde en ook tegen Tsjechië de openingsgoal maakte. Hij bekroonde hiermee zijn 100ste cap voor de nationale ploeg met zijn 67ste goal ooit voor de Rode Duivels.

Voor het eerst zal bondscoach Roberto Martinez dus niet kunnen rekenen op Lukaku omwille van een schorsing. Martinez zal bijgevolg moeten kijken wie de vervanger van Lukaku wordt tegen Wit-Rusland. Daarvoor kijken we naar Michy Batshuayi en Christian Benteke. Tussen hen zal het hoogstwaarschijnlijk gaan om de rol van Lukaku over te nemen. Aan Martinez om te kijken welke speler hij het meest nodig zal hebben, vermits Benteke en Batshuayi twee verschillende profielen hebben.

Formidabele statistieken bij Batshuayi

Waar het de voorbije jaren moeizaam tot zelfs dramatisch ging voor Batshuayi op clubniveau, haalde Batsman echter wel altijd zijn niveau bij de nationale ploeg. Bathuayi speelde de voorbije jaren amper een rol bij een club, maar scoorde wel reeds 22 keer in 36 interlands voor België. Naar ratio moet hij met deze statistieken amper onderdoen voor Lukaku, die aan 0,67 zit terwijl Batshuayi aan 0,61 zit. Concreet staat Batshuayi garant voor minstens 1 goal om de 72 minuten bij de Rode Duivels. Best een straf statistiekje dat in zijn voordeel pleit.

Batshuayi, die momenteel zijn carrière uit het slop probeert te halen bij het Turkse Besiktas, is de killer van dienst die de Belgen zouden kunnen gebruiken tegen Wit-Rusland. Als woelwater kan hij de defensie open trekken om nadien op de juiste plek te staan. Verwacht wordt dat Wit-Rusland met een laag en compact blok gaat spelen en dan kan een dynamische spits als Batshuayi zeker van grote waarde zijn om ruimte te creëren en te infiltreren.

De power van Benteke

Benteke van zijn kant kan mindere statistieken voorleggen bij de Rode Duivels. De spits van Crystal Palace zit aan 16 goals in 41 interlands en scoort bijgevolg gemiddeld 1 goal om de 129 minuten. Maar met Benteke heeft Martinez een speler achter de hand met een ander en minstens even interessant profiel als Batshuayi.

Benteke heeft namelijk de power en de lengte die iets meer vergelijkbaar is met die van Lukaku. Benteke staat daarnaast ook bekend als een speler die beter in het spel betrokken kan worden dan Batshuayi, die meer in zijn sas is in de grote rechthoek van de tegenstrever. Wil Martinez echter kopkracht in het strafschopgebied hebben, dan heeft hij met Benteke het ideale profiel achter de hand.

Wat echter in het nadeel van Benteke speelt, is dat er weinig Rode Duivels tuk zijn op het geven van voorzetten. Zeker nu Kevin De Bruyne en Thomas Meunier ontbreken, denken we dat er minder voorzetten in de box zullen belanden. We zijn hierdoor geneigd te denken dat Batshuayi een klein voordeel heeft ten opzichte van Benteke om aan de aftrap te verschijnen tegen Wit-Rusland.

Volg de wedstrijd van de Rode Duivels en Wit-Rusland (woensdag 8 september, 20u20) live op VTM, Pickx.be of of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top