Mythische vieringen: de ‘Siii’ van Cristiano Ronaldo

La Liga | Veel wereldspitsen hebben zich een typerende viering eigen gemaakt, die ze opvoeren telkens ze de netten doen trillen. Dat is uiteraard ook het geval voor Cristiano Ronaldo, één van de beste spelers uit de voetbalgeschiedenis. Zijn signature move, gepaard met de typische kreet, is inmiddels even legendarisch als CR7 zelf.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is één van de bekendste vieringen die vandaag op een voetbalveld te zijn. Het vreugdegebaar is zo iconisch dat het overal wordt geïmiteerd, op alle voetbalvelden die deze aardbol rijk is. Het ritueel waarmee Cristiano Ronaldo zijn goals viert is onlosmakelijk verbonden met de legendarische status van de Portugees.
 
De choreografie is uitwerkt: een hoge sprong, gepaard met een pirouette van 180 graden, gevolgd door een landing met gestrekte benen en de armen in de lucht. Maar dat is nog niet alles. Bij de beweging hoort een indrukwekkende kreet: ‘Siiii’.

Première in 2013

We zijn al zo vaak getuige geweest van de viering, dat we ons de eerste opvoering al niet meer kunnen herinneren. Even het geheugen opfrissen: de première was in 2013, toen Cristiano Ronaldo met Real Madrid deelnam aan de International Champions Cup. Dat vriendschappelijk toernooi speelde zich af in de VS tijdens de seizoensvoorbereiding en trekt van oudsher meerdere grote Europese en Amerikaanse clubs aan. Los Blancos hijsten zich in de finale, waar ze Chelsea troffen. Cristiano Ronaldo scoorde een tweeklapper die Real de zege schenkt.
 
Na zijn tweede goal zou hij zijn iconische viering voor het eerst demonstreren. Destijds bevatte de beweging nog geen pirouette. Sindsdien is het goalritueel dus geëvolueerd, maar de basis was gelegd. De speler heeft de oorsprong van zijn viering nooit echt uit de doeken gedaan. “Ik heb gewoon gescoord en ‘siiii!’ geroepen”, vertelde hij op het YouTube-kanaal Soccer.com. “Het kwam spontaan in me op, om eerlijk te zijn.”

Kreet tijdens de Gouden Bal-ceremonie

Het Amerikaanse publiek was dus als eerst getuige van de mythische viering van CR7, maar lang duurde het niet eer de andere kant van de Atlantische Oceaan kennismaakte met het vreugdetafereel. De Portugees voerde zijn kunstje op bij zijn terugkeer in Spanje, tot groot jolijt van de fans.
 
“De supporters pikten mijn ‘siii’ op en bootsten het na. Ik dacht: ‘Wauw, daardoor herinneren ze zich Cristiano.’ En dus ben ik het blijven doen”, verklaarde Ronaldo nog.
 
De bijhorende kreet werd nog bekender toen de Portugees hem liet horen op de uitreikingsceremonie van de Gouden Bal in 2015. Nadat hij de prestigieuze onderscheiding overhandigd kreeg, sloot hij zijn dankwoord af met een luide ‘Siii’. Applaus of hoongelach: het beeld was memorabel. En als Cristiano Ronaldo dezer dagen zijn goals viert, schreeuwen alle supporters in koor mee.
 
Fan van deze serie? Herbeleef de iconische dans van Daniel Sturridge.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top