De nieuwe patron van KRC Genk: Carel Eiting

Sport | Genk heeft wel een reputatie wat betreft spelverdelers, denk aan recent nog Alejandro Pozuelo, Ruslan Malinovsky, Kevin De Bruyne of verder terug in de tijd Josip Skoko. Daar mag binnenkort misschien een nieuwe naam bij: Carel Eiting. Een jonge Nederlander uit de Ajax-school.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Champions League-voetbal, de Nederlandse titel en beker, kampioen in tweede klasse, de Nederlandse nationale belofteploeg. Carel Eiting heeft het op amper 23-jarige leeftijd al allemaal op zijn cv staan. Deze zomer tekende de linksvoetige middenvelder een contract voor vier jaar bij KRC Genk, dat in hem de ideale man ziet om het combinatievoetbal te stroomlijnen en dat vleugje extra vernuft te geven.

Dat Eiting ondanks die indrukwekkend snelle opmars, met een profdebuut op zijn achttiende in het A-elftal van Ajax, nu bij Genk speelt en niet bij pakweg Chelsea heeft veel te maken met zijn tegensputterende lichaam. Twee zware knieblessures remden zijn ontwikkeling af. Vorig jaar werd hij door Ajax uitgeleend aan Huddersfield, in de Engelse Championship. Dat verliep prima, hij had er een basisplek, maar opnieuw trad de knie op als spelbreker. Een operatie moest soelaas brengen. 

Aangename kennismaking

Genk waagt nu toch de gok en afgaande op de eerste kennismaking met het Amsterdamse talent kan dat wel eens een voltreffer worden. Bij zijn officiële debuut, op de openingsspeeldag op het veld van Standard, zorgde hij met een korte invalbeurt al voor de pre-assist bij de 1-1 en vorig weekend bij zijn thuisdebuut tegen OH Leuven dirigeerde hij alsof hij nooit anders gedaan had. Techniek, vista, maturiteit en die typische Hollandse branie: Eiting combineert het allemaal. “Een hoog baltempo is cruciaal. Dat kan verticaal zijn in de omschakeling, maar soms moet je ook even het ritme uit de wedstrijd kunnen halen. Daarvoor moet de bal evenzeer vlot rond gaan. Dat aanvoelen van een wedstrijd is belangrijk, ik weet wat mijn rol daarin kan zijn”, aldus de middenvelder in Het Belang van Limburg gevraagd naar zijn kwaliteiten.

Europese ervaring

Een groot voordeel is bovendien dat Carel Eiting en T1 John van den Brom elkaar al kennen van bij de Ajax-jeugdopleiding. Van den Brom was alvast opgetogen na Eitings debuut voor eigen publiek: “Het verrast mij niet. Dit is een steengoede voetballer: rust aan de bal, doordekken en temporiseren op het juiste moment en een geweldige team­spirit.”

Het attractieve, dominante voetbal dat Van den Brom voor ogen heeft, is op het lijf geschreven van Eiting, die dat zelf aanhaalt als een belangrijke reden waarom hij voor Genk koos. Omgekeerd rekenen de Genkies op Eiting om straks ook in de Europa League te kunnen schitteren. Met Ajax speelde hij al in de Champions League en de Europa League. “Het is belangrijk om niet onder de indruk te geraken van een groot en bomvol stadion”, zegt de jonge Amsterdammer nog in HbvL. “Ik heb dat altijd als leuk ervaren. Ik heb ook al veel soorten wedstrijden mogen spelen, waarbij je uit of thuis voor een bepaald resultaat moet gaan of een score moet proberen vasthouden. Het vergt telkens een andere manier van voetballen. Dat maakt voetbal zo boeiend.” 
 
Bekijk Genk -  Anderlecht nu zondag 29 augustus vanaf 18u op Eleven Sports 1. Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen door op de zenders van de Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top