Europese sportkranten verbazen zich over ‘hallucinante’ avond in Nice

Sport |

De beelden van de supporters die het veld bestormden tijdens Nice - Olympique Marseille gingen heel de wereld rond. Hoe kan het ook anders: zowel spelers, stafleden als fans van beide teams raakten slaags in wat een feestelijke avond had moeten worden. De crème de la crème van de Europese sportjournalistiek was dan ook duidelijk: wat zich in Nice afspeelde was niets minder dan een schande voor het voetbal.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het leek nochtans een leuke avond te worden in het zuiden van Frankrijk. Streekgenoot Marseille kwam op de derde speeldag van de Franse competitie op bezoek bij Nice om de spannende derby tussen beide ploegen te beslechten. 

Tot en met minuut 73’ verliep de wedstrijd naar behoren. Nice stond 1-0 voor dankzij een doelpunt van Kasper Dolberg in minuut 49’ en leek op weg te zijn naar de overwinning. Marseille kon af en toe tegenprikken maar had het moeilijk. Dat kwam mede door de supporters van Nice die al heel de wedstrijd met objecten naar de spelers van de L’OM aan het gooien waren, waaronder met flessen. Het gedrag van de supporters van Nice werkte Marseille-aanvaller Dimitri Payet op de zenuwen. In minuut 74 gooide hij op zijn beurt met een projectiel richting het supportersvak van Nice en enkele van zijn teammakkers deden lustig mee. Dat was het signaal voor enkele heethoofden om over de dranghekkens te klauteren en de spelers van Olympique Marseille te grazen te nemen.

De beveiligingsagenten, die alles in goede banen moesten leiden, konden geen verweer bieden tegen de tientallen Nice-supporters die razend het veld bestormden. Spelers, staf en scheidsrechters probeerden de boel nog te kalmeren, maar sommigen onder hen moesten snel veiligere oorden opzoeken. De wedstrijd werd door het incident een tijdlang stilgelegd en pas na tussenkomst van ordetroepen keerde de rust terug in het stadion. De spelers van Marseille weigerden na dit incident echter om de wedstrijd uit te spelen. Ze voelden zich niet meer veilig.

Wild, Wild West

Het duurde niet lang voordat de beelden rondgingen in Europa. Elke redactie keek met argusogen naar de gebeurtenissen in Nice en schrok van het tentoongespreide geweld. De Italiaanse krant ‘La Gazzetta dello Sport’ koos er zelfs voor om het geweld in Nice op zijn voorpagina te plaatsen. De Italiaanse journalisten vergeleken de veldbestorming met een invasie en achtten deze gebeurtenissen enkel mogelijk in het wilde westen.

De Britse krant 'The Guardian' schuwde de legertermen ook niet. De Engelse journalisten verbaasden zich over het feit dat er ‘vuurwerkraketten’ naar de spelers van Marseille werden geschoten. De BBC wees er op zijn beurt op dat de spelers van Olympique Marseille twee weken geleden al eens werden belaagd. Toen speelde L’OM op het veld van Montpellier en werden er glazen flessen naar de hoofden van enkele spelers gegooid.

Ook ten zuiden van de Pyreneeën keek men met argusogen naar de hetze in Nice. De journalisten van de Madrileense krant 'Marca' stelden zich de vraag of er niet harder moet ingegrepen worden bij zulke taferelen. “We moeten verder gaan dan wat nu in de wet staat”, klinkt het. “Willen we deze mensen wel nog in een voetbalstadion?”

Wat er ook van zij, of welk staartje deze wedstrijd nog zal krijgen, het parket van Nice heeft aangekondigd dat het een onderzoek zal openen. En ook Olympique Marseille zal juridische stappen ondernemen tegen de heethoofden. De club wil ook de beslissing van de Franse voetbalbond aanvechten die stelt dat Nice met 3-0 wint omdat Marseille niet meer op het veld verscheen toen het terug veilig was. De Franse voetbalfederatie heeft op zijn beurt de beide clubs een tuchtprocedure opgelegd omdat hun supporters het te bont maakten.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top