Kim Mestdagh en basketbal, een familiegeschiedenis

Sport | Kim Mestdagh is een van de vaste waarden van onze Belgian Cats, die in de kwartfinales van het Olympisch vrouwenbasketbaltoernooi door Japan werden uitgeschakeld. Maar wie is Mestdagh eigenlijk, een basketster die met haar zus speelt en door haar vader wordt gecoacht in het nationale team? 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kim Mestdagh, geboren te Ieper op 12 maart 1990, is al sinds haar geboorte met basketbal bezig. Dat komt vooral door haar vader, Philip, die in de derde nationale speelde. Het is dan ook een ritueel voor Kim en Hanne, haar drie jaar jongere zus, om als kind de avonturen van hun vader te volgen. Basketbal, meer dan volleybal, is het hart van de familie. 
 
Samen met Robin, de oudere broer, en de twee zussen, brengt de familie Mestdagh heel wat tijd door in de sportzalen van het land. Het niveau is er: Kim en Hanne volgen later hun broer die zijn geluk in de Verenigde Staten gaat beproeven. De twee speelsters gaan naar de Colorado State University, waar sport centraal staat. 
 
Een horizon die zich opent 
 
De verhuis naar de Verenigde Staten zet de zussen in de schijnwerpers. Zelfs voor hun terugkeer, worden ze al gescout. In 2012 trekt Kim Mestdagh naar Zamarat in Spanje alvorens terug te keren naar België, naar Castors Braine met wie ze Belgisch kampioen wordt in 2014 en 2015. 
 
Na deze dubbel tekent ze een contract in Frankrijk, bij Flammes Carolo, voor twee seizoenen. Daarna verhuist ze naar Turkije, naar de club van de Near East University, maar ze speelt er niet zo veel als ze wil. In november 2017 keert de vleugelspeelster terug naar Spanje, naar Salamanca, waar ze kampioen speelt. De Turkse club Cukurova trekt haar vervolgens aan voor één seizoen en daarna keert ze terug naar Frankrijk, naar Flammes Carolo, voor het seizoen 2019-2020.
 
België in plaats van de VS
 
Het talent van Kim Mestdagh blijft niet onopgemerkt en in 2019 trekt ze naar de hoogste divisie, de WNBA, en de Washington Mystics. Ze wint zelfs de titel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, hoewel ze niet veel speelt. En vorig seizoen trok ze naar Italië, naar Schio, waar ze samen met haar club de finale van het kampioenschap verloor. 
 
Begin 2020, na het behalen van de Amerikaanse titel, had de 31-jarige speelster zelfs haar contractverlenging geweigerd die de Washinghton Mystics haar nochtans hadden aangeboden, en gaf ze de voorkeur aan de Olympische Spelen in Tokio met de Belgische ploeg, zelfs als werden die met een jaar uitgesteld...
 
Met de Belgian Cats won ze twee keer de bronzen medaille op het EK. Dat deed ze samen met haar zus Hanne, en… haar vader, die de coach was. Van een familieaangelegenheid gesproken…

Bekijk ons interview met Kim Mestdagh, de ambassadrice van Pickx Sports, hieronder!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top