One day, one goal: de kanonskogel van Hasselbaink tegen Manchester United

Sport | Jimmy Floyd Hasselbaink was een doelpuntenmachine pur sang. Tussen 1990 en 2008 scoorde hij aan de lopende band. Bij Chelsea kende hij een zeer goede periode en hij zorgde in 2000 voor een legendarisch doelpunt tegen Manchester United.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens het seizoen 2000/2001 zette Manchester United de titel op het spel. De mannen van Sir Alex Ferguson begonnen het seizoen slecht en ze verloren de Charity Shield, de voorloper van de Community Shield, van Chelsea met 2-0. Jimmy Floyd Hasselbaink stond die dag aan het kanon.

De Nederlandse spits moest de club helpen om weer aansluiting te vinden met de Engelse top. De club won de afgelopen jaren dan wel de Europacup II, de UEFA Super Cup, de FA Cup en de League Cup, maar Chelsea had moeite zich te mengen in de titeldebatten.

Slecht begonnen aan het seizoen

De zege tegen Manchester United was hoopgevend, maar het optimisme ging al snel liggen. Chelsea won de eerste competitiematch van het seizoen, maar nadien speelde het drie keer gelijk en verloor het één keer. Bovendien waren er ook de nodige problemen tussen succescoach Gianluca Vialli en het bestuur.

De directie besloot daarom om hem te vervangen door Claudio Ranieri. Na een verlies tegen Leicester City trok Chelsea op 23 september 2000 naar Manchester United met de bedoeling om de bakens te verzetten. Een zege was noodzakelijk.

Een spectaculaire wedstrijd

Op deze dag kregen de toeschouwers waar voor hun geld met zes doelpunten (3-3). Jimmy Floyd Hasselbaink opende al na acht minuten de score. Tore-Andre Flo hield de bal op een onorthodoxe wijze in het spel en het leer belandde bij Hasselbaink. Die controleerde de bal met de borst en haalde nadien verschroeiend uit en doelman Raymond van der Gouw was kansloos.

Paul Scholes, Teddy Sheringham en David Beckham ontbonden nadien hun duivels en zorgden voor de 3-1, maar Flo wist net voor de rust de aansluitingstreffer te scoren. Twintig minuten voor affluiten scoorde de Noorse spits zelfs de 3-3. Chelsea leek vertrokken en won de week nadien met 3-0 van Liverpool.

Hasselbaink werd coach bij Antwerp

Chelsea werd dat seizoen echter pas zesde en plaatste zich zo voor de UEFA Cup. Hasselbaink kon op een goed seizoen terugblikken met 23 goals in 35 wedstrijden, waardoor hij topschutter werd in de Premier League. Dat lukte hem in 1999 ook al bij Leeds United.

De spits verliet Chelsea in 2004 en speelde nadien voor Middlesbrough, Charlton en ten slotte Cardiff, waar hij in 2008 de schoenen aan de haak hing. Vervolgens werd hij tussen 2013 en 2014 coach bij Antwerp. Momenteel is hij trainer bij Burton Albion Football Club in de derde divisie in Engeland.

Ontdek hieronder de samenvatting van deze knotsgekke wedstrijd tussen Manchester United en Chelsea met het eerste doelpunt van Hasselbaink.

Fan van onze serie? Bekijk het doelpunt van de Kameroense spits Patrick M'Boma die de show steelt in het Stade de France.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top