Beleef opnieuw een kippenvelgevoel met de geschiedenis van de Champions League-hymne

Sport |
Wanneer de eerste noten van de Champions League-hymne weerklinken aan het begin van een voetbalwedstrijd, weet je dat het om een bijzonder moment gaat. Dat zeggen wij niet, maar komt uit de mond van niemand minder dan Lionel Messi. De beroemde hymne werd voor het eerst in 1992 gebruikt voor de meest prestigieuze competitie in het Europees voetbal. Proximus Pickx gaat op zoek naar de origines van deze hymne. Zo hoef je niet te wachten op de volgende Champions League-wedstrijd op Pickx+ Sports om dit mythische nummer te horen.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het begin van de jaren 90 besloot de UEFA om de Europacup I om te vormen tot het voetbaltoernooi dat we vandaag allemaal kennen, de Champions League. Om de naamswissel ietsjes meer in de verf te zetten, koos de organisatie ook voor een nieuwe hymne. Tony Britten, een Britse componist, is verantwoordelijk voor de compositie van de hymne. "De UEFA wilde een nummer dat de gravitas en het belang van deze nieuwe competitie zou benadrukken", verklaarde hij later.
 
UEFA verzocht Britten om een nummer te schrijven dat losjes was geïnspireerd op 'Zadok the Priest'. Georg Friedrich Händel schreef deze vierstemmige hymne in 1727 voor de kroning van de Britse koning George II, geboren als Georg August van Hannover. Sindsdien wordt deze hymne traditioneel bij elke kroning van een Britse vorst gespeeld. UEFA wilde dat koninklijke gevoel overbrengen in het nummer. "De Champions League brengt het beste voetbal van Europa en de hymne moet dat benadrukken", aldus de componist.
 
Drie talen
 
Het instrumentale gedeelte werd opgenomen door het Royal Philharmonic Orchestra van Londen, voor de zang is het koor van de Academy of St. Martin in The Fields verantwoordelijk. Opvallend is dat de hymne volgens UEFA niet beschikbaar is op downloadplatforms als Spotify en Aplle Music.
 
Het koor zingt de hymne in drie talen: Duits, Frans en Engels. Aanvankelijk was er enkel een Engelse tekst voorzien, maar die werd al gauw aangevuld met de andere twee belangrijkste talen in de competitie. Het nummer wordt gespeeld voor de start van elke Champions League-wedstrijd en bij het vieren van de zege door de winnende ploeg. Dan weerklinkt het refrein "Die Meister / Die Besten / Les grandes équipes / The champions".
 
Kippenvel
 
Sinds 2009 laat UEFA de hymne ook live uitvoeren in de stadions waar de Champions League-wedstrijden plaatsvinden. Onder andere de Italiaanse tenor Andrea Bocelli mocht het nummer meerdere malen zingen. Zowel fans als spelers beschrijven het moment waarop de hymne wordt afgespeeld als een kippenvelmoment.
 
"Het is echt geweldig als je op het veld komt en dit nummer hoort. Je realiseert je dat je speelt in een wedstrijd als geen ander. Deze muziek herinnert je eraan hoe speciaal en belangrijk deze competitie is", legt Lionel Messi uit. Ook Zinedine Zidane is dezelfde mening toegedaan. "Ik zou deze muziek met maar één woord willen omschrijven: magie. De muziek van de Champions League pakt je meteen. Het grijpt je aandacht en je wilt meteen weten wat er zich afspeelt. Toegegeven, in het wereldkampioenschap voetbal spelen is altijd iets beter, maar de Champions League blijft de droom van elke speler."
 
Kan je deze muziek en dit voetbaltoernooi op een mooiere manier omschrijven?
 
Volg de play-offs van de Champions League op Pickx+ Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx
 
Dit zijn de volgende Champions League-uitzendingen:
 
Dinsdag 17 augustus:
  • Monaco - Shakhtar: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 1 (terugwedstrijd op de 25e)
  • Salzburg - Brondby: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 2 (terugwedstrijd op de 25e)
  • Sheriff Tiraspol - GNK Dinamo Zagreb: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3 (terugwedstrijd op de 25e)
Woensdag 18 augustus:
  • Benfica - PSV: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 1 (terugwedstrijd op de 24e)
  • Malmö - Ludogorets: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 2 (terugwedstrijd op de 24e)
  • Young Boys - Ferencvaros: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3 (terugwedstrijd op de 24e)
Bekijk hier de Champions League-hymne (met tekst):Bekijk hier 'Zadok the Priest', de kroningshymne waarop het bovenstaande nummer is geïnspireerd:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top