Kan Radja Nainggolan Antwerp naar de top loodsen?

Sport |
Het sloeg in als een bom: de transfer van Radja Nainggolan naar het stamnummer 1 in de Jupiler Pro League. Het huwelijk tussen Il Ninja en Antwerp was een verrassing van formaat, maar niemand die eraan twijfelt dat de ex-Rode Duivel een verrijking is voor ons vaderlands elitevoetbal. Is deze transfer een scharniermoment in de clubgeschiedenis van The Great Old?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Antwerp haalt met zijn stunttransfer een prijsvogel binnen: op zijn 33ste heeft Radja Nainggolan een Serie A-titel op zijn palmares staan en vier selecties in het Serie A-team Of The Year. De middenvelder wordt bij zijn terugkeer in België met open armen ontvangen, zestien jaar na zijn vertrek uit ons land, en vormt in de herfst van zijn profcarrière nog steeds een forse versterking voor de selectie van Brian Priske.

Volgens Het Laatste Nieuws konden de Antwerpenaren Radja over de streep trekken met een jaarcontract van circa 2 miljoen euro, en dat terwijl hij sinds zijn breuk met Inter vrije speler was. De komst van Ninja in de Jupiler Pro League is tot nader order dé toptransfer van deze zomermercato in België. Met zijn nieuwe aanwinst pookt Antwerp de rivaliteit met stadsgenoot Beerschot op, vermits Nainggolan gevormd is bij wijlen Germinal Ekeren, dat nadien herdoopt is tot Germinal Beerschot en vervolgens opging in de fusieclub zoals we die vandaag kennen.

Kan hij het fysiek nog opbrengen?
 
Voor velen is Radja Nainggolan niet meer dezelfde speler die tien jaar geleden harten veroverde in Italië. Criticasters menen dat de middenvelder op fysiek vlak ingeboet heeft, en dat zijn bijdrage aan het spel niet dezelfde is als in zijn hoogdagen. Als we zijn statistieken van vorig seizoen erbij nemen, stellen we nochtans vast dat de Rode Duivel in 22 van de 23 duels die Cagliari sinds januari afgewerkt heeft, op het veld stond. Hij miste één match door een schorsing, en speelde in elk van de 21 wedstrijden telkens minstens 80 minuten. 

De terugkeer naar Antwerpen zal dus ook voor Nainggolan een manier zijn om zijn carrière een nieuw elan te geven, en zijn criticasters lik op stuk te geven. Ondanks zijn 33 jaar op de teller zou de Jupiler Pro League, die te boek staat als een fysieke competitie met veel intensiteit, het speelterrein van de middenvelder kunnen worden. Aan talent en voetbalkwaliteiten heeft de Belg met Indonesische roots immers niet ingeboet.

Welke rol krijgt hij in het Antwerps systeem?
 
Na zijn komst dringt de vraag zich op hoe Priske zijn nieuwe rekruut gaat inpassen in het beproefde spelsystem. De buitengewoon polyvalente Nainggolan kan op de 10, 8 en 6 uit de voeten. In functie van zijn positie kan hij zijn kwaliteiten maximaal uitbuiten: fysiek spel, balrecuperatie, schotkracht, passingkwaliteit. Nainggolan kan zijn spel kneden naargelang zijn positie op het veld.
 
Priske speelt in een 4-2-3-1, met een driehoek op het middenveld bestaande uit Verstraete en Alhasan op één lijn en Gerkens in de punt. Zoals de kaarten nu liggen, lijkt de jonge Nigeriaan Alhasan in de weegschaal te liggen met Nainggolan, om zo de defensie meer ademruimte te geven en meer offensieve impulsen in het spel te injecteren, waarbij de vrijgekomen ruimte gedekt wordt door Verstraete.

Deze transfer zou een groeischeut kunnen betekenen voor Antwerp. Maar enkel op voorwaarde dat Ninja zijn topniveau haalt.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top