Natalie du Toit, eerste geamputeerde zwemster in valide finale

Sport | Iedereen herinnert zich Oscar Pistorius, de Zuid-Afrikaanse man met geamputeerde onderbenen die met de valide renners meedeed. Maar vóór hem concurreerde een Zuid-Afrikaanse vrouw met een geamputeerd been in een finale met valide atleten: Natalie du Toit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als topzwemster veranderde het leven van de Zuid-Afrikaanse Natalie du Toit in 2001. Toen ze pas 17 was, raakte ze betrokken bij een verkeersongeval waardoor de artsen genoodzaakt waren haar linkerbeen ter hoogte van de knie te amputeren. Maar de sportster gaf niet op en besloot door te gaan met haar leven, waardoor het voorval een kracht werd waaruit ze veel motivatie putte.

Minder dan een jaar om terug aan de top te komen

Du Toit nam op 14-jarige leeftijd deel aan de Gemenebestspelen van 1998. In 2002 was ze terug in de competitie, minder dan een jaar na haar zware ongeval. De zwemster heeft slechts drie maanden nodig gehad om de training te hervatten met het doel aan de Spelen deel te nemen met de validen en de gehandicapten. Een doel dat ze koste wat kost wilde bereiken, en hoe.
 
In het para-zwemmen won du Toit twee gouden medailles op de 50 en 100 meter vrije slag, waarbij ze beide keren het wereldrecord brak. Nog belangrijker is dat ze de eerste gehandicapte atlete werd die de finale van een wedstrijd voor valide atleten haalde. Op de 800 meter vrije slag eindigde du Toit als achtste, wat met één been tekort nog steeds een knappe prestatie is.

Op naar de Olympische Spelen

Du Toit wilde het niet alleen bij deze prestatie laten, en heeft zichzelf dus grote doelen gesteld, zowel met gehandicapten als met validen. Haar palmares spreekt voor zich: op de Paralympische Spelen won ze dertien gouden en twee zilveren medailles op de Spelen van 2004, 2008 en 2012. In de categorie voor valide zwemmers won ze één gouden medaille op de Afrikaanse zwemkampioenschappen in 2008 en drie gouden medailles op de Afrikaanse Spelen in 2003 en 2007.
 
Maar het hoogtepunt van haar carrière is waarschijnlijk haar deelname aan de Olympische Spelen van 2008. Nadat ze de kwalificatie voor de Spelen van 2004 nipt had gemist, was du Toit er wel bij voor de Spelen van Peking. Ze was zelfs de vaandeldraagster voor de Zuid-Afrikaanse delegatie. Op de 10 km vrije slag eindigde du Toit op een mooie 16de plaats. De zwemster mikte op een terugkeer naar Londen, maar dat lukte haar niet.
 
Nogmaals... in de sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top