Nina Derwael bezorgt België delirium met eerste gouden medaille in Tokio

Sport | Na het brons voor judoka Matthias Casse en het zilver voor wielrenner Wout van Aert heeft gymnaste Nina Derwael België een derde medaille bezorgd op de Olympische Spelen in Tokio. Derwael mocht zich na de finale op de brug met ongelijke leggers op het hoogste schavotje plaatsen. Het eerste goud voor België is binnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor aanvang van de grote finale werd er een tweestrijd verwacht tussen de Belgische Nina Derwael en de Amerikaanse Sunisa Lee. De op papier grote concurrente van Derwael mocht de spits afbijten maar turnde lang niet haar beste oefening. De soepelheid was er niet meer. Haar combinaties kwamen er niet uit en zo zakte haar moeilijkheidsgraad naar 6.2. De Amerikaanse strandde op 14.500 punten. Het was dan al duidelijk dat wanneer Derwael een nagenoeg perfecte oefening zou turnen, ze een stevige optie zou pakken op goud.

Derwael, als derde aan de beurt, kwam beter dan Lee voor de dag. De Limburgse maakte enkele kleine schoonheidsfoutjes, maar kreeg 15.200 punten. In de kwalificaties sprokkelde Derwael 15.366 punten aan de brug.  De andere turnsters kwamen, gebukt onder de stress, nadien niet meer in de buurt van de Belgische. De Russin Anastasia Ilyankova (14.833 punten) moest vrede nemen met het zilver. Lee maakte uiteindelijk nog het podium vol.

Derwael, de tweevoudige wereldkampioene aan de brug, werkte al jaren toe naar de Spelen in Japan en mikte in Tokio op niets minder dan goud. Na vijf jaar voorbereiden zet ze in Tokio een prachtige kroon op al haar werk.

Ook Red Lions in running voor medaille

Heeft Derwael al haar gouden plak te pakken, dan zijn de Belgische hockeymannen nog steeds in de running om het voorbeeld van de gymnaste te volgen. De Red Lions wisten zondag hun olympische kwartfinale tegen Spanje met 3-1 te winnen. Toch zag het er even benard uit voor de hockeymannen, toen Spanje met een controversiële goal op voorsprong kwam. David Alegre dwong Arthur De Sloover tot een owngoal, maar de bal vertrok van buiten de 16 en moest dus afgekeurd worden. Dat was buiten de Nederlandse videoscheidsrechter gerekend, die de goal toch goedkeurde.

De Lions gingen daardoor met een ongelukkige achterstand rusten. Na de pauze waren het de strafcorners die bepalend waren voor de comeback van de Belgen. Specialist Alexander Hendrickx lukte met zijn tiende treffer van het toernooi op strafcorner de gelijkmaker. Daarna was Tom Boon bij de pinken in de nabeurt van alweer een strafcorner: 2-1. Vijf minuten voor tijd nam Hendrickx de laatste twijfels weg met zijn tweede doelpunt van de middag. Een eervolle vermelding is er ook nog voor doelman Vincent Vanasch. Met enkele puike reddingen zorgde hij ervoor dat België standhield tegen een stug Spanje.

Later op zondag maken India en Groot-Brittannië hun opwachting in de vierde en laatste kwartfinale. De winnaar van dat duel is aankomende dinsdag 3 augustus de volgende tegenstander van de Red Lions. Eerder op zondag plaatsten Duitsland en Australië zich al voor de halve finales.

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top