Im Dong Hyun, de visueel gehandicapte boogschutter die zijn stempel drukte op de Olympische Spelen

Sport | Visueel gehandicapt zijn belet je niet om te schitteren op het wereldtoneel, vooral in een discipline die precisie vereist. De Zuid-Koreaanse boogschutter Im Dong Hyun is er het beste voorbeeld van.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Olympische Spelen zetten ook minder bekende of minder gemediatiseerde sporten in de schijnwerpers, zoals het boogschieten. Met een verhaal zoals dat van Im Dong Hyun, die "wettelijk gezien” blind is en die al verschillende olympische medailles heeft gewonnen, krijgt deze discipline extra publiciteit maar het past ook perfect in dat van de olympische geest. 
 
Hoewel Im Dong Hyun niet van de term houdt, heeft zijn handicap hem er niet van weerhouden om te schitteren op verschillende Olympische Spelen in deze eeuw, in een sport die concentratie en vooral precisie vereist om je pijlen in een doelwit op 70 meter afstand te schieten. 

Niet in staat om de krant te lezen

Met 10% zicht in zijn linkeroog en 20% in zijn rechteroog is de Zuid-Koreaan naar Amerikaanse maatstaven "officieel blind". Dit betekent dat Im tien keer dichter bij een voorwerp moet zijn dan een persoon met een perfect zicht om het normaal te kunnen zien. Waarom kan hij dan niet goed een krant lezen en toch een doel raken vanaf 70 meter
 
In werkelijkheid concentreert Im Dong Hyun zich op de kleuren van het doel om zijn schoten te richten, zoals hij een paar jaar geleden aan The Associated Press uitlegde. "Met mijn zicht, als ik naar het doel kijk, lijkt het alsof er impressionistische schilderijen in het water zijn gegooid. Als ik naar het doel op de schietbaan kijk, kan ik alleen maar proberen om de verschillende kleuren te onderscheiden. Als ik de kleuren niet kon zien, zou dat een probleem zijn.”

Meervoudig medaillewinnaar

Im Dong Hyun vertegenwoordigde zijn land, Zuid-Korea, op de Olympische Spelen in Athene in 2004, Peking in 2008 en Londen in 2012. Bij elk van deze evenementen stond Im op het olympisch podium in het teamschieten. Im en zijn teamgenoten stonden op het hoogste schavotje in Griekenland en China. 
 
In Londen moesten de Zuid-Koreanen genoegen nemen met brons. Individueel heeft "The Blind Archer", zoals hij bekend staat, talrijke titels op wereldkampioenschappen gewonnen. Maar op de Olympische Spelen slaagde hij er nooit in om individueel ook maar één medaille te winnen, ondanks enkele historische prestaties.

Record na record

In Athene in 2004 vestigde hij een wereldrecord in het individuele onderdeel voor mannen met 72 pijlen in de classificatieronde. Hij scoorde 687 punten, maar het record werd niet gevalideerd door het Internationaal Olympisch Comité omdat het evenement plaatsvond voor de openingsceremonie. Im eindigde uiteindelijk als zesde.
 
In Londen deed Im Dong Hyun het nog beter, met een score van 699 punten met 72 pijlen in de classificatieronde van het evenement op het legendarische Lords cricketveld. Op deze Olympische Spelen van Tokyo zal Im niet in actie komen. Hij faalde bij de nationale selectie. 
 
Andermaal… in de sport is alles mogelijk?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top