1: Chadli rondt “counter van de eeuw” af

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Op 2 juli 2018 is er in België rond 21u50 waarschijnlijk een kleine aardbeving opgetekend. Die was te wijten aan het doelpunt van Chadli waarmee hij Japan van de hemel naar de hel schoot in de achtste finale van het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Drie jaar later krijgen we er nog steeds rillingen van. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Binneeeeeeuh! We gaan naar de kwartfinale. Japan tegen de mat in de slotseconden. Brazilië, hier komen we!” 

Frank Raes, commentator die avond in Rostov aan de Don, was het delirium nabij. De Rode Duivels leken in de achtste finales uitgeteld tegen Japan, maar stonden op 20 minuten van het einde uit de doden op. Tijd om dat unieke moment nog eens te herbeleven.

Belgen onderschatten Japan

Het WK van 2018 moest het orgelpunt worden van de Gouden Generatie Rode Duivels. Het ultieme doel: meestrijden voor een eindzege op een wereldkampioenschap.

Het begin was alvast bemoedigend. In Groep G eindigde België als eerste, na zeges tegen PanamaTunesië en Engeland. België kwam terecht in de moeilijke helft van de knock-outfase, waarbij een kwartfinale tegen Brazilië en een halve finale tegen Frankrijk tot de mogelijkheden behoorden. Allemaal topduels waar de Belgische voetballiefhebber likkebaardend naar uitkeek. De achtste finale tegen Japan moest maar een formaliteit worden.

Maar de onderschatting kwam de Belgen bijna duur te staan. Het volk van de Samoerai begon zonder vrees aan het duel met de Rode Duivels, die in de eerste helft nog aan het slapen waren. Een saaie 0-0 was het gevolg. Geen beterschap na de koffie, integendeel. Na twee snelle goals van de Japanners zag de situatie er voor de Rode Duivels best benard uit.

Comeback van het toernooi

Maar in België geldt de spreuk: “Eendracht maakt macht”. Met bloed, zweet en tranen knokten de Rode Duivels zich terug in de match. Met nog 20 minuten op de klok luidde Jan Vertonghen met een kopbal de ommekeer in. Op dat moment werden ook Nacer Chadli en Marouane Fellaini in de ploeg gedropt voor extra fysieke presence. Het plannetje van bondscoach Roberto Martinez werkte. Vijf minuten na de aansluitingstreffer buffelde Fellaini de 2-2 tegen de touwen.

Net wanneer iedereen zich opmaakte voor verlengingen luidde Thibaut Courtois de counter van de eeuw in. De doelman kon de bal uit de lucht plukken na een hoekschop van de Japanners en gooide het leer snel richting Kevin De Bruyne. Die opende vervolgens richting Thomas Meunier. Zijn afgewogen voorzet zou uiteindelijk bij Chadli belanden, na een subliem overstapje van Romelu Lukaku. 3-2, boeken toe voor Japan. België mocht zich opmaken voor een kwartfinale tegen het grote Brazilië.

De perfecte tegenaanval van amper 14 seconden zou een diepe indruk nalaten op de Japanners. De Japanse openbare omroep NHK maakte namelijk een documentaire over het duel. De film kreeg de toepasselijke naam 14 seconds.

Herbeleef de goal van Chadli tegen Japan, met muziek van de film Titanic op de achtergrond. Kippenvel gegarandeerd! 

Meer kippenvelmomenten?


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top