7: Kevin De Bruyne profiteert van het werk van Lukaku en zet Brazilië een hak

Voetbal |
In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. In deze aflevering keren we terug naar het WK in Rusland in 2018. Toen stelde de derde plaats ons teleur maar maakten we als klein voetballand een goede beurt, zoals in de kwartfinale tegen Brazilië.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de groepsfase kwalificeerde België zich gemakkelijk voor de volgende ronde na wedstrijden tegen Panama (3-0), Tunesië (5-2) en Engeland (1-0). In de zestiende finales ontmoetten we Japan, een wedstrijd die ons bijblijft door het razendspannende einde waarbij een doelpunt van Chadli ons alsnog kon geruststellen.

In de kwartfinale wachtte ons nog een ander sterk voetballand: Brazilië. De Zuid-Amerikanen waren favoriet en hadden vooral met Neymar en kompanen heel wat talent in huis. Waarnemers beschouwden Brazilië in de wedstrijd tegen onze landgenoten als favoriet, zeker nadat ze in de vorige ronde Mexico uitschakelden. Bovendien zou een halve finale tussen Brazilië en Frankrijk een aantrekkelijkere affiche zijn dan België tegen Frankrijk. Maar dat was buiten onze Rode Duivels gerekend.
 

De tactische zet van Martinez

Voor deze wedstrijd veranderde coach Roberto Martinez zijn gebruikelijke tactiek. Hij schakelde van een 3-4-3 over naar een 4-3-3, waardoor de flanken extra versterkt werden. Dat moest de Duivels wapenen tegen het aanvallend geweld van Seleçao. Op het middenveld stonden Witsel, Chadli en Fellaini met voor hen het trio De Bruyne, Lukaku, Hazard. KDB werd in deze wedstrijd centraal uitgespeeld, wat hem liet profiteren van het gat in de Braziliaanse verdediging. 
 
De wedstrijd ging snel van start met in het eerste kwartier meteen pogingen voor De Bruyne en nadien Thiago Silva, die met het leer botste tegen Courtois. De Belgen kwamen sterk voor de dag en dat resulteerde al snel in een doelpunt. In de dertiende minuut werd een corner van Chadli afgebogen in eigen doel door Fernandinho. De Belgen konden meteen dromen van meer.

KDB met chirurgische precisie

Op het half uur zetten de Duivels een counter in, tevens een specialiteit van ons nationaal elftal. Lukaku schoot als een duivel uit een doosje weg en schakelt op zijn weg richting het doel Fernandinho en Paulinho uit. Die laatste probeerde hem te tackelen, maar reageerde te laat. Het leer werd al doorgegeven aan De Bruyne, die controleerde en na drie balcontacten moest afrekenen met Marcelo. Die wil niet aanvallend verdedigen, omdat ook Meunier aan de andere kant stond te wachten om te scoren. Bij de rand van de zestien besliste De Bruyne alsnog zelf te schieten. In een schot dat de paal rakelings voorbijschoot en in de zijkant van het net van Alisson belandde, deed KDB België ontploffen.
 
De Brazilianen geven echter niet op en blijven proberen om een uitstekend spelende Thibaut Courtois te verschalken. Op 10 minuten voor het einde bedient Coutinho Renato Augusto die de Belgische kepper op het verkeerde been zet. De druk loopt op en in de laatste seconden lost Neymar een subliem schot dat de richting van het dakraam neemt. Maar Thibaut Courtois ontspant zich heerlijk en blokkeert het schot, waardoor de Belgen zich officieel plaatsen voor de halve finales. Het blijft een van de grootste prestaties van de Rode Duivels. 
 


Meer kippenvelmomenten?
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top