5: Peter Prendergast: de Jamaicaanse scheids die in 2002 Belgisch staatsvijand nummer 1 werd

Voetbal | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. In 2022 zal het 20 jaar geleden zijn dat het WK voetbal van 2002 in Japan en Zuid-Korea plaatsvond. De Rode Duivels plaatsten zich na barrages tegen Tsjechië. Ondanks een bedrukte sfeer rond het nationale team bereikte België de tweede ronde tegen Brazilië. Een sprookje leek in de maak, maar daar stak scheidsrechter Peter Prendergast een stokje voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op het WK van 2002 kreeg België in groep H gastland Japan, Rusland en Tunesië voorgeschoteld. De Rode Duivels boekten tegen Japan als Tunesië telkens een gelijkspel. Vermits de Japanners geen duel verloren, eindigde het gastland sowieso op de eerste plek in de poule. België en Rusland mochten in het laatste groepsduel uitmaken wie als tweede mocht doorstoten. De Russen hadden genoeg aan een gelijkspel, België moest winnen om naar de tweede ronde te mogen.

Maar de omstandigheden waarin de Belgen moesten werken, waren allesbehalve ideaal. De voetbalpers, vooral aan Vlaamse zijde, leefde in onmin met toenmalig bondscoach Robert Waseige. Dagelijks stapelden de conflicten zich op. Maar ook in de spelersgroep was het geen peis en vree. Ook een deel van de kern had het niet met Waseige. Aanvoerder en sterspeler Marc Wilmots was de man die Waseige door dun en dik steunde. Hij zou een hoofdrol opeisen in de WK-campagne.

Het grote Brazilië wacht

Want ondanks de grimmige omstandigheden bereikten de Belgen de tweede ronde door Rusland te kloppen met 3-2. Johan Walem scoorde een parel van een vrije trap, Wilmots trok België finaal over de streep op acht minuten van het einde. Een grand cru-match met Brazilië volgde in de knock-outfase.

De Brazilianen aasden in 2002 op revanche. Vier jaar eerder stonden ze in de finale tegen Frankrijk, maar verloor de Seleçao met 3-0. Het was een stevige uppercut voor de Braziliaanse natie. 2002 moest hun jaar worden, met sterspelers als Cafu, Roberto Carlos, Ronaldo, Rivaldo en Ronaldinho.

De partij op 17 juni 2002 eindigde in een 2-0-zege voor Brazilië. Wie de partij niet zag, zou denken dat Brazilië een simpele winst boekte dankzij goals van Rivaldo en Ronaldo. De Brazilianen knikkerden de Belgen uit het WK en bereikten zelfs de finale. Daarin werd er revanche gepakt voor vier jaar eerder. In de finale pot werd Duitsland geklopt met 2-0. Brazilië pakte zijn vijfde wereldtitel.

Toch had de wereld er anders kunnen uitzien. Het was immers België dat na 35 minuten scoorde. Er was echter één man die hier anders over dacht.

Excuses, of toch niet?

Scheidsrechter die dag was de Jamaicaan Peter Prendergast. Toen Wilmots na iets meer dan een half uur de bal binnen kopte voor de Rode Duivels, zag hij een vermeende duwfout van de Belgische aanvoerder op verdediger Roque Junior. Nochtans had geen commentator, toeschouwer of speler een fout gezien. Ook de herhalingen toonden aan dat er niets aan de hand was. De Belgen zagen een geldig doelpunt en dus een voorsprong tegen het grote Brazilië door de neus geboord. De rest van het verloop ken je intussen…

Over die fase bestaat vandaag de dag nog veel controverse. Wilmots zei na de match dat Prendergast zich kwam excuseren bij hem. “De scheidsrechter had de beelden bekeken en moest toegeven dat hij een foute beslissing genomen had”, klonk het bij Wilmots. Maar dat wordt tot op vandaag staalhard ontkend door de Jamaicaan. “Als ik Wilmots ooit nog tegenkom, heb ik maar één vraag voor hem: waarom heb je dat toen gezegd?”, zei Prendergast in een interview later. “Ik zou de goal vandaag opnieuw afkeuren. Een lichte duw is ook een duw”, oordeelt hij verder.

Op Prendergast zouden de Belgen nooit revanche kunnen pakken, maar tijdens het WK van 2018 stonden de Belgen opnieuw tegenover Brazilië, ditmaal in de kwartfinales. Dankzij een owngoal van Fernandinho en een schitterende schicht van Kevin De Bruyne pakten de Belgen wraak op wat er in 2002 was gebeurd.

Bekijk hieronder nog eens de meest controversiële fase uit de WK-geschiedenis van de Rode Duivels.Meer kippenvelmomenten?
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top