13: Blunderende Filip De Wilde gaat met Rode Duivels roemloos kopje onder op EURO 2000

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Het is intussen al 21 jaar geleden dat het EK voetbal in België en Nederland plaatsvond. De Rode Duivels zouden op EURO 2000 tekenen voor een bedenkelijke primeur. België kon zich namelijk als eerste gastland ooit niet plaatsen voor de tweede ronde. Grote antiheld op het EK van 2000 werd toenmalig doelman Filip De Wilde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

EURO 2000 moest het orgelpunt worden voor Filip De Wilde, die in dat jaar reeds 35 jaar was. De Wilde, die te boek stond als een sobere keeper en een man van weinig woorden, stond jarenlang in de schaduw van Michel Preud’homme. Maar eind jaren 90 nam De Wilde, die maar liefst zeven landstitels en vier bekers in zijn prijzenkast heeft staan, de fakkel over. Het WK van 1998 werd een sisser, waarbij België niet verder geraakte dan de groepsfase. Het EK van 2000 in eigen land moest dan maar zijn hoogtepunt worden bij de nationale ploeg.

Maar in een groep met Zweden, Italië en Turkije gaat het al in de openingsmatch mis. De Duivels lopen uit tot 2-0 maar zien de Zweden terug in de wedstrijd komen door knullig balverlies van De Wilde. “Ik was nochtans niet slecht met de voeten maar niet zoals de keepers van nu”, aldus De Wilde. “Gelukkig wonnen we de wedstrijd en kon ik na mijn blunder nog uitpakken met enkele saves.” Tegen Italië wordt kansloos verloren, ondanks een sterke De Wilde. In de derde en beslissende wedstrijd moeten de Duivels de wei in tegen Turkije. Een gelijkspel volstaat om door te stoten naar de tweede ronde.

Sükür speelt De Wilde in de vernieling

Maar ook tegen de Turken gaat het faliekant mis, deze keer met zware gevolgen. De Duivels maken het spel  tegen Turkije en dwingen de betere kansen af, maar bij een zeldzame Turkse tegenstoot loopt het fout. De Wilde beoordeelt een diepe botsbal foutief. Hakan Sükür torent hoger boven De Wilde uit en kopt de bal in het lege doel.

De Duivels proberen zich nog terug in de wedstrijd te knokken maar scoren niet meer. Integendeel, het is Sükür die de score nog uitdiept tot 2-0. In de slotfase moet De Wilde zelfs de kelk tot op de bodem ledigen wanneer hij de doorgebroken Arif Erdem onderuit haalt. Rode kaart voor de doelman, veldspeler Eric Deflandre komt tussen de palen terecht. Het levert aparte beelden op.

De Belgen moeten het EK in eigen land verlaten met het schaamrood op de wangen. Het broodnodige punt voor de tweede ronde wordt niet gehaald. Turkije mag als tweede, na groepswinnaar Italië, naar de volgende ronde van EURO 2000.

Zondebok

Na de match tegen Turkije krijgt De Wilde een tsunami aan kritiek over zich heen. Iets wat hem zwaar op de maag ligt. “Terug in onze uitvalsbasis kon ik de slaap niet vatten. We hebben met wat spelers nog wat biertjes gedronken. Zelfs de whisky heeft me die avond niet geholpen”, aldus De Wilde.

Voor De Wilde zou het ook meteen zijn laatste interland geweest zijn. Een einde in mineur. “Voor mijn hele carrière was het misschien zelfs beter geweest als ik dat EK helemaal niet zou gespeeld hebben”, is De Wilde hard voor zichzelf.

Toch zou De Wilde vrij snel nog de knop kunnen omdraaien. Na een korte vakantie wachtte immers een belangrijke Champions League-kwalificatiecampagne met Anderlecht. Porto werd geklopt in de ultieme ronde, waardoor Anderlecht present tekende op het kampioenenbal. “Hoewel men me afgeschreven had, speelde ik anderhalve maand na het EK tegen Porto misschien wel de beste wedstrijd uit mijn carrière”, sluit De Wilde af.

Bekijk hieronder de pijnlijke campagne van de Rode Duivels op EURO 2000.Meer kippenvelmomenten?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top