16: Invaller Romelu Lukaku loodst België na waanzinnige partij voorbij de VS op het WK 2014

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. In onze reeks van meest memorabele Rode Duivels-momenten zijn we aanbeland bij misschien wel een van de spectaculairste matchen van de Rode Duivels op een groot toernooi. België wist de Verenigde Staten naar huis te sturen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rode Duivels, die er voor het eerst weer bij waren op een WK sinds 2002, wisten op dat WK de groepsronde met Algerije, Rusland en Zuid-Korea vlot te overleven. Het boekte een 9 op 9 - met bij momenten wel stroef voetbal -  en in de 1/8ste finales wachtte de Verenigde Staten, met Jürgen Klinsmann als bondscoach. Het werd een prachtig spektakelstuk met bijzonder veel doelkansen.

De Bruyne en Lukaku zorgen voor legendarisch moment

We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar revelatie Divock Origi kreeg toen de voorkeur op Romelu Lukaku. De Belgen speelden bijzonder sterk en kregen tal van kansen. De bal ging er maar niet in en de Amerikaanse doelman Tim Howard speelde de wedstrijd van zijn leven. Zo kregen we zelfs verlengingen te zien en die zijn vaak saai, want geen enkele ploeg neemt dan risico’s. Dat was niet het geval bij België en de VS.

Marc Wilmots bracht na die 90 minuten Romelu Lukaku in het veld. De spits forceerde op snelheid en kracht de opening en hij bediende Kevin De Bruyne. Hij brak in de 93ste minuut de ban met een mooie schuiver: Howard was kansloos. Tien minuten later zorgde de sterk ingevallen Lukaku voor de bevrijdende 2-0, op aangeven van ‘King Kev’. Match gespeeld. De twee vierden hun doelpunt samen en dat leverde de iconische foto op met De Bruyne en Lukaku met de handen in elkaar in de lucht.

Zestien reddingen van Tim Howard

De beslissing leek dus gevallen, maar de VS scoorde via Julian Green al snel de 2-1 in het begin van de tweede verlenging. Zo bleef het bibberen voor de Belgen. In de absolute slotfase pakte Thibaut Courtois nog uit met een ultieme redding. België ging na een waanzinnige partij door naar de kwartfinales. De statistieken na de 120 minuten voetbal waren fenomenaal: 39 doelpogingen voor de Belgen en 17 voor de Verenigde Staten. Tim Howard pakte die avond uit met maar liefst zestien reddingen. Dat was een record en de Amerikaan leverde zo de meeste reddingen ooit van een doelman op een WK over de laatste 50 jaar.

In de kwartfinales wachtte het Argentinië van Lionel Messi. De Rode Duivels hadden het veel moeilijker tegen een sterk georganiseerd elftal. Gonzalo Higuain zorgde met de enige treffer voor de uitschakeling van de Belgen. Toch was iedereen tevreden over de prestatie van de Belgen. Ze behaalden de kwartfinales en het was echte begin van de Gouden Generatie op grote toernooien.Meer kippenvelmomenten?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top