4: Frankrijk saboteert de WK-droom van de Belgen in 2018

Voetbal | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Samuel Umtiti zal nooit een geliefde speler zijn en worden in België. Dat heeft alles te maken met die zomeravond op 10 juli 2018 in Sint-Petersburg. De verdediger van Frankrijk kopte die avond de WK-droom van alle Belgen aan diggelen. Exit Rode Duivels op het WK 2018.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België en Frankrijk namen het in de halve finales tegen elkaar op. De Belgen hadden er legendarische wedstrijden tegen Japan en Brazilië opzitten en waren dé spektakelploeg van het WK. Iedereen zag de Belgen dan ook als favoriet tegen het zeer stugge Frankrijk. Didier Deschamps koos voor een straffe organisatie en zij hadden Argentinië en Uruguay uitgeschakeld. Het beloofde een spannende pot voetbal te worden en dat werd het ook.

Umtiti steekt Fellaini voor

De Belgen waren de betere ploeg en hadden na 90 minuten maar liefst 64% balbezit. Toch hadden Eden Hazard & co het bijzonder moeilijk om kansen bij elkaar te spelen. Toby Alderweireld vuurde wel een kanonschot richting doel, dat afgeblokt werd door Lloris, maar daarnaast waren ze maar weinig gevaarlijk. Frankrijk verdedigde zeer goed en hoopte vooral op een flits van klassespelers als Kylian Mbappé of Antoine Griezmann. Maar de verlossing kwam uiteindelijk van een verdediger.

In de 51ste minuut liet Umtiti zich zien. De Fransman manouvreerde zich slim langs Marouane Fellaini en stuurde een kopbal naar de eerste paal. Thibaut Courtois was verrast en kon niet meer bij de bal geraken: 1-0. Umtiti maakte nadien ook furore met zijn bijzonder dansje. Frankrijk kon zo nog meer achterover leunen. België vond geen opening meer en Frankrijk ging naar de finale, die het zou winnen van Kroatië. België won de troostfinale van Engeland.

Courtois versus Griezmann

De Belgen waren nadien zeer teleurgesteld. "Frankrijk voetbalde niet, ze verdedigden. Ze stonden met elf spelers voor hun doel. We hebben verloren van een team dat niet beter is dan wij”, zei Courtois na de verloren match. Courtois nuanceerde jaren later dat het een overdreven reactie was en dat die vooral door de emotie van het moment gemotiveerd was.

Griezmann zette de doelman op zijn plaats na zijn uitspraken. "Courtois heeft bij Atlético Madrid gespeeld en werd kampioen van Spanje. Nu zit hij bij Chelsea en denkt hij misschien dat ze daar het spel van FC Barcelona brengen? Neen, het kan mij niet schelen op welke manier we winnen. Ik wil die ster en als ik die heb, maakt het mij geen barst uit welk spel we hebben getoond.” België en Frankrijk trekken dit jaar weer als favorieten richting EK. Wie weet volgt er weer een clash tussen de twee...Meer kippenvelmomenten?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top