8: Preud’homme gidst België met enkele wereldsaves naar stuntzege tegen Nederland op WK 1994

Voetbal | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. Het wereldkampioenschap voetbal van 1994 zal voor de Belgen altijd bestempeld worden als het WK waar ene Saeed Al-Owairan een wereldgoal maakte tegen de Belgen en Kurt Röthlisberger de Rode Duivels een loepzuivere penalty ontnam tegen Duitsland. De Belgen vertrokken met veel frustraties uit Amerika, maar voor één iemand was er toch nog een lichtpuntje. Na het WK werd namelijk Michel Preud’homme uitgeroepen tot keeper van het toernooi en zelfs van het jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De wereldbeker van 1994 mocht dan wel door de Saudische aanvaller Al-Owairan en de Zwitserse scheidsrechter Röthlisberger uitdraaien op een fiasco, voor Michel Preud’homme werd het WK een persoonlijk succes. Na een simpele 1-0-zege in de openingsmatch tegen Marokko volgde een duel tegen Nederland, dat met kleppers als Dennis Bergkamp, Ronald Koeman, de broer De Boer en Frank Rijkaard de grote favoriet was om de groep met de Belgen te winnen. Oranje rekende zich al rijk, maar dat was buiten Preud'homme gerekend.

Oppergod

Die groepswedstrijd in de Citrus Bowl van Orlando werd het gloriemoment van Michel Preud'homme. Philippe Albert scoorde dan wel de 1-0, maar het was vooral Preud'homme die de Belgen aan winst hielp. Hij schudde enkele wereldsaves, vooral op pogingen van Bergkamp, uit zijn mouwen. En als het nodig was, kreeg hij ook nog eens de hulp van de dwarslat. “Hij is de oppergod vandaag”, sprak toenmalig commentator Rik De Saedeleer.

Nederland beukte geen barstje in de muur van Preud’homme, waardoor de goal van Albert het enige wapenfeit was in deze Derby der Lage Landen.

“Preud'homme was al jaren top, maar die match heeft van hem echt een legende gemaakt. Als je al die ballen op zo'n manier stopt, als een buitenaards wezen, voor de hele wereld, dan krijg je een bepaalde status. Zonder hem hadden de Hollanders zeker vier keer gescoord”, vertelt ex-ploegmaat Albert over Preud’homme.

Wereldkeeper van het jaar

Ook bij de wereldvoetbalbond FIFA erkende men de hoogvorm waarmee Preud’homme aan het keepen was op het WK. Nadien werd de Belg namelijk verkozen tot doelman van het toernooi. Wat later ging het nog een stapje verder en werd Preud’homme zelfs uitgeroepen tot wereldkeeper van het jaar. Hij haalde het toen in de verkiezing op de Zweed Thomas Ravelli en de Braziliaan Claudio Taffarel.

Nauwelijks een half jaar later, wanneer de Belgen het EK van 1996 misliepen, stopte hij als Rode Duivel op 37-jarige leeftijd. “Ik zou 39 jaar zijn bij het volgende WK, dus ik vond dat de tijd rijp was om plaats te maken voor iemand anders”, klonk het toen.

Dit jaar vierde de Belgische voetbalbond overigens haar 125-jarig bestaan. Naar aanleiding daarvan kon je als voetbalsupporter je favoriete Rode Duivels-elftal aller tijden samenstellen. In de verkiezing haalde Preud’homme het van Jean-Marie Pfaff en Thibaut Courtois.Meer kippenvelmomenten?
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top