De Romeinse voetbalderby: een eeuwige clash met een stevig politiek kantje aan

Sport | Voetbalderby’s durven vaak enorm beladen te zijn. In de Italiaanse Serie A vinden we er een pak terug. Zo zijn er derby’s tussen clubs uit Turijn, Milaan, Genua en Rome. Die laatste wordt wel eens de meest vurige van allemaal genoemd. Maar hoe ontstond deze Derby della Capitale?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lazio zag reeds in 1900 het levenslicht dankzij een groepje Italiaanse legerofficiers. Eerst als atletiekclub evolueerde Lazio tevens richting een voetbalteam. Gelegen in de Parioli-wijk in het noorden van de Italiaanse hoofdstad groeide Lazio, vernoemd naar de regio waarin Rome ligt, uit tot een club van de gegoede burgerij.

AS Roma zou pas in 1927 opgericht worden, na een ingreep van het fascistische bestuur van het land. Toenmalig dictator Benito Mussolini wou namelijk alle Romeinse clubs laten samensmelten tot één grote fusieploeg om op die manier tegengewicht te bieden aan de topploegen uit het noorden van Italië. Maar het was Giorgio Vaccaro, toenmalig bestuurslid en generaal, die njet zei tegen Il Duce. Lazio wou zijn identiteit, naam en clubkleuren niet inruilen. Zo ontstond er naast Lazio een nieuwe superclub in de Italiaanse hoofdstad die geruggesteund zou worden door de arbeiders. Nog voor er maar één bal werd getrapt tussen Lazio en AS Roma, werd er via de politiek al meteen een grote rivaliteit geschapen tussen de beide teams.

Zo zijn ze bij Lazio van oordeel dat hun club de enige echte van Rome is. Niet alleen omdat ze de eerste en oudste club van Rome zijn, maar omdat ze de adelaar van het Romeinse rijk in hun vaandel dragen. De Romanista’s denken dan weer dat AS Roma de ploeg van ’t stad is. Hun logo, de wolvin, verwijst puur naar de geschiedenis van de Italiaanse hoofdstad. Lazio is maar “geografie”, gezien de club vernoemd is naar de regio waar de hoofdstad ligt.

Volk beslist eerste derby

De eerste Derby della Capitale volgde twee jaar na het ontstaan van AS Roma. Op 8 december 1929 keken Lazio en AS Roma elkaar voor het eerst in de ogen. Het strijdtheater werd het Stadio della Rondinella, dat in 1957 zou gesloopt worden. Het was AS Roma dat de eerste Romeinse derby tegen Lazio wist te winnen. In de 73ste minuut scoorde Rodolfo Volk de enige treffer van de partij.

Volk zou de eerste iconische spits worden uit de geschiedenis van AS Roma. In zijn schaduw volgden later toppers als Pedro Manfredini, Rudi Voeller, Vincenzo Montella en Edin Dzeko. In 161 wedstrijden scoorde hij maar liefst 106 goals. Zijn thuis was de grote rechthoek, wat hij zelf beaamde. “Ik denk niet. Ik schiet alleen maar”, zei Volk ooit tijdens een interview.

Dood Lazio-ultra brengt relatieve rust

Vanaf de jaren 60 wordt de rivaliteit tussen Lazio en AS Roma naar grotere hoogtes gestuwd. Vanaf dan beginnen de Ultra’s te ontstaan. In 1979 leidt dit tot een eerste dode tijdens de Derby della Capitale. Een Lazio-supporter zou namelijk een vuurpijl in zijn gezicht krijgen door een amper 18-jarige Roma-fan. Die laatste kreeg hiervoor een gevangenisstraf van zeven jaar.

Het is het begin van een aantal bedenkelijke taferelen in de geschiedenis van de Romeinse derby. Een begin waar opnieuw een politiek kantje rond verwikkeld zit. Supporters van Lazio kregen doorheen de tijd namelijk meer affiniteit met extreemrechts. Supporters van Roma kozen dan weer de andere kant van het spectrum, wat best ironisch mag genoemd worden gezien het feit dat hun club ontstaan is dankzij Benito Mussolini. In 1998 leidde dit tot enkele wansmakelijke spandoeken vanwege de Lazio-ultra’s. Die shockeerden met banners als “Auschwitz is jullie stad, de ovens zijn jullie huizen”, “Club van de zwarten” en “Terras van de Joden”.

Een van de gezichten achter deze acties, Fabrizio Piscitelli, zou zijn daden bekopen met de dood. In 2019 werd de leider van de Irriducibili, de meest extreme supportersgroep van Lazio, op klaarlichte dag doodgeschoten in een park. Sindsdien is er een soort van vreemde rust gekomen in de hoofdstad, ook omdat de fans van Roma na zijn dood een spandoek tevoorschijn toverden met de woorden “Al levend vechten we, maar de doden respecteren we”.

Op zaterdag 15 mei vindt er in het Olympisch Stadion een nieuwe Derby della Capitale plaats. Vanaf 20u45 kijken AS Roma en Lazio elkaar in de ogen voor speeldag 37 in de Serie A. Je kan de partij live volgen via Eleven Sports 2, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Serie A-programma bij Eleven Sports voor speeldag 37:

Zaterdag 15 mei

  • Juventus - Inter (18u, Eleven Sports 2)
  • Roma - Lazio (20u45, Eleven Sports 2)
Zondag 16 mei
  • Fiorentina - Napoli (12u30, Eleven Sports 1)
  • Milan - Cagliari (20u45, Eleven Sports 1)

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top