19: De dag waarop Maradona de Belgische WK-droom verbrijzelde

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. In 2018 bezorgde Samuel Umtiti België een koude douche op het WK in Rusland. Maar 32 jaar eerder was een zekere Diego Maradona de beul van dienst. Een overwinning die hij haast solo bewerkstelligde, zoals alleen hij dat kon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 25 juni 1986 had België een afspraak met de geschiedenis. De Rode Duivels stonden in de halve finales op het WK in Mexico. Tegenover hen stond Argentinië, met nummer 10 Diego Maradona. Na zijn geweldige prestatie in de kwartfinale tegen Engeland, was hij de te kloppen man bij de Argentijnen: als België naar de finale wou doorstoten, moest het voorbij Diego.
 
Maar ondanks veel goede wil van de Belgen, toonde Maradona zich superieur. Hij schonk zijn land een verdiende 2-0 overwinning. In de vorige match was hij de auteur van één van de mooiste goals uit de voetbalgeschiedenis, tegen België was hij opnieuw de uitblinker. Alweer een horde genomen op weg naar WK-winst.

De Duivels houden goed stand

Het Maradona-festival ging niet meteen van start. In de eerste helft boden de mannen van Guy Thys nog voldoende tegengewicht. Ze dekten de Argentijnse vedette goed af en slaagden erin om hem onder de duim te houden. Aan de rust stond de brilscore nog op het bord.
 
Na de koffie kraakten de Duivels twee keer in tien minuten. De vermoeidheid sloop in de rangen: de verlengingen tegen de Sovjet-Unie en de strafschoppenreeks tegen Spanje waren in de kleren gekropen. De Belgen verlaagden het tempo, waardoor de Argentijnen konden oprukken en twee keer door de Belgische defensie drongen: in de 52ste en vervolgens de 63ste minuut. En telkens had Maradona een sleutelrol.

De Argentijnse uppercut

De vinnige Maradona was klinisch tegen België. Hij was uiteraard de motor van het elftal, de draaischijf, maar kan zich ook wegcijferen ten dienste van het team, om op exact het juiste moment als een duivel uit een doosje tevoorschijn te komen. 
 
Dat kunstje toont hij bij het openingsdoelpunt: hij duikt de diepte in na een korte pass, waarna hij de charge van twee Duivels en de uitkomende Pfaff ontwijkt, om de bal in doel te prikken. Bij het tweede doelpunt zet Maradona de ‘baasmodus’ aan, en etaleert zijn onnavolgbare techniek. De nummer 10 passeert vlotjes vier Duivels, alvorens de bal tegen de touwen te jagen. Briljantissimo.
 
In de finale trekken de Argentijnen aan het langste eind tegen West-Duitsland. Onze Duivels stranden op een vierde plaats. In de kleine finale werden ze geklopt door… Frankrijk.

 


Meer kippenvelmomenten?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top