One day, one goal: Marcel Risse zet Gladbach een hak in de Rheinland Derby met Keulen

Sport | Tussen tal van voetbalclubs bestaat er enige soort rivaliteit. Zo ook in de Bundesliga tussen de teams uit de regio Noordrijn-Westfalen. De grootste vete is die tussen FC Keulen en Borussia Mönchengladbach. Terwijl Gladbach het tegenwoordig een pak beter doet dan Keulen, was het wel die laatste ploeg die in november 2016 de onderlinge confrontatie won. Matchwinnaar toen werd Marcel Risse.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rheinland Derby is een van de vurigste burenduels in de Bundesliga. De rivaliteit tussen de beide teams ontstaat in de jaren 70, wanneer zowel Mönchengladbach als Keulen twee topteams zijn in Duitsland. In de bekerfinale van 1973 pakte Gladbach pas in de allerlaatste seconden de eindzege. Deze dag wordt gezien als het moment waarop de Rheinland Derby is geboren. In 1978 had Keulen zijn revanche beet door de titel te pakken. Gladbach eindigde als tweede met evenveel punten, maar Keulen werd kampioen dankzij een beter doelpuntensaldo.

Terwijl Keulen de voorbije jaren eerder een jojo-ploeg was die schipperde tussen de Bundesliga en de tweede afdeling, was Gladbach al die jaren een stabiele subtopper in Duitsland. Toch moest die laatste in het seizoen 2016-2017 toekijken hoe Keulen het een pak beter deed. De Geitenbokken uit Keulen eindigden dat seizoen namelijk op de vijfde plaats, terwijl Gladbach vrede moest nemen met een negende stek.

Wanneer op 19 november 2016 de Rheinland Derby in het stadion van Mönchengladbach plaatsvond, stond Keulen zelfs op een vierde plaats na een schitterende start. Gladbach prijkte pas op plaats 13.

Zondagsschot in de laatste seconden

Ook al zat het momentum mee voor Keulen, het was Gladbach dat de debatten kon openen. Lars Stindl legde net voorbij het half uur de openingsgoal in het mandje. Pas op het uur kwam Keulen langszij via Anthony Modeste, die dat jaar een uitzonderlijk seizoen kende met 25 gemaakte goals. Enkel Robert Lewandowski van Bayern en Pierre-Emerick Aubameyang van Dortmund deden dat seizoen beter met respectievelijk 30 en 31 goals.

Wanneer iedereen dacht dat de Rheinland Derby op een billijk gelijkspel zou eindigen, moest het moment van Keulen-speler Marcel Risse nog komen. In de laatste seconden kreeg Keulen namelijk nog een vrije trap op zo’n 30 meter van de goal. De afstand was zo ver dat iedereen een voorzet van Risse vermoedde. Maar in de plaats daarvan vlamde hij het leer kurkdroog in de verste hoek binnen. De curve van de bal was best moeilijk in te schatten voor Gladbach-keeper Yann Sommer. Die raakte de bal nog met de vingertoppen, maar kon de late eindzege voor Keulen niet verhinderen.

Eerste keer in Europa League

“In principe was het mijn plan om de bal voor te brengen, maar Anthony Modeste kwam me persoonlijk zeggen dat ik op goal moest trappen”, gaf Risse enkele jaren later toe in een interview. “Ik raakte de bal perfect. Ik besefte eerst niet wat er gebeurde, maar toen kwam er een ongelooflijk gevoel naar boven. Scoren in blessuretijd, tegen de aartsvijand in een derby… Mensen praten nog steeds over deze goal”, aldus Risse.

Voor Risse, die nooit bekend stond als veelscorer, was deze goal tegen Gladbach een van de beste momenten uit zijn carrière. Die loopt nog steeds verder, maar tegenwoordig in de derde afdeling van Duitsland. Risse verliet namelijk Keulen in 2020 om bij stadsbuur Viktoria Keulen te gaan spelen.

Met FC Keulen mocht hij eerst nog in het seizoen 2017-2018 proeven van Europa League-voetbal, vermits de Geitenbokken op een vijfde plaats eindigden in het seizoen daarvoor. Daar werd de groepsfase echter meteen het eindstation. Sterker nog: Keulen degradeerde dat jaar. In 2019 werden ze echter meteen weer kampioen in de tweede klasse, waardoor Keulen weer op het hoogste niveau acteert.

Fan van onze serie 'One day, one goal'? Lees dan ook door over ons vorige verhaal over Lukas Podolski.

Bekijk hieronder de late winner van Marcel Risse tegen Borussia Mönchengladbach.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top