Subtopper Valencia is in één seizoen afgezakt naar de kelder van La Liga

Sport | Valencia is al lang niet meer de club die Europese toppen scheert – zoals begin jaren 2000 het geval was. De fans houden hun hart vast voor wat komen gaat, nu de club afgezakt is naar de kelder van het klassement. Tijdens de vorige zomermercato werd de helft van de spelerskern aan de deur gezet, terwijl de omstreden voorzitter Peter Lim geen vervangers rekruteerde om de leemte op te vullen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 17 mei 2014. De Singaporese miljardair en zakenman Peter Lim wordt met zijn bedrijf Meriton Holdings de nieuwe hoofdaandeelhouder van Valencia CF, en koestert grootse ambities. Eén van zijn eerste beslissingen als voorzitter is om succescoach Juan Antonio Pizzi, die de club naar de halve finales van de Europa League geloodst heeft in 2014, aan de deur te zetten: het begin van een ware rollercoaster aan het roer van de Spaanse subtopper.
 
Het daaropvolgende jaar behaalt Nuno Espírito Santo een fraaie vierde plaats in La Liga, alvorens aan een duizelingwekkende afdaling te beginnen, met twee eindplaatsen in de buik van het klassement (elfde in 2015/2016 en twaalfde in 2016/2017). De komst van Marcelino is een boost voor Los Che, die het voetbal uit hun hoogtijdagen terugvinden. Ze eindigen weer op een vierde plaats in het Spaans kampioenschap na de absolute topploegen en kapen de Copa del Rey weg: hun eerste trofee in bijna elf jaar.

Een massale exodus
 
Tegen alle verwachtingen in worden Marcelino en sportief directeur Mateu Alemany bedankt voor bewezen diensten. Albert Celades wordt aangewezen als nieuwe T1 en eindigt op een teleurstellende negende plaats. De afwezigheid van Europees voetbal en de impact van corona dwingen Peter Lim om drastische beslissingen te nemen.
 
Omdat Valencia liquiditeitsproblemen had, moest de club spelers verkopen. De voorzitter besloot om de oude getrouwen van Marcelino van de hand te doen. Vedette en aanvoerder Dani Parejo werd gratis gesleten aan rivaal Villarreal, en ook Francis Coquelin werd aan de gele onderzeeër verkocht. Het grote talent Ferrán Torres vertrok voor de bescheiden som van 23 miljoen euro naar Manchester City en scherpschutter Rodrigo pakte zijn valiezen voor Leeds, voor 30 miljoen euro. Daarbovenop werd het contract van veteraan Ezequiel Garay niet verlengd en werd Geoffrey Kondogbia naar Atlético Madrid getransfereerd.
 
Niet alleen werd de helft van de basisploeg voor een zacht prijsje van de hand gedaan, maar besloot Peter Lim ook om geen nieuwe spelers aan te trekken. Diverse waarnemers beschouwden Valencia dan ook als een regelrechte degradatiekandidaat.
 
Vrije val naar de kelder van het klassement
 
De nieuwe hoofdcoach Javi Gracia wist waar hij aan begon toen hij in juli vorig jaar tekende in het westen van Spanje. Maar de ex-trainer van Watford heeft geen mirakels kunnen verrichten. Eén dolle zege tegen Real Madrid, ja, maar die 4-1 kan het teleurstellende seizoen niet goedmaken. Het team is er nooit in geslaagd om aan de grijze middenmoot te ontsnappen en telt slecht een handvol punten (7) meer dan de eerste degradatiekandidaat.
 
De ontbolstering van jonge groeibriljanten als Yunus Musah en Kang-in Lee bracht nog wat kleur in het grijze seizoen van de club, maar er was geen reden tot juichen. Met zijn 9 goals (waarvan drie tegen Real Madrid) is Carlos Soler topschutter van het team, maar ook dat is een magere troost.
 
Vandaag vecht Valencia veeleer voor het behoud dan voor de eer van de club. Los Che zoeken nu al een maand naar een zege. Met de komst van FC Barcelona zal er wellicht niet meteen een einde komen aan die rampzalige reeks. Met nog zes speeldagen te gaan rijst de vraag op welke plaats in het klassement Valencia zal neerploffen na zijn vrije val… 
 
Volg La Liga het hele seizoen lang, waaronder ook Valencia – FC Barcelona deze zondag om 21u, op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Het programma van La Liga:
 
Zaterdag
Elche-Atlético Madrid: vanaf 16u15 op Eleven Sports 1
Huesca-Real Sociedad: vanaf 18u30 op Eleven Sports 1
Real Madrid-Osasuna: vanaf 21u op Eleven Sports 1
 
Zondag
Valladolid-Real Betis: vanaf 14u op Eleven Sports 3
Valencia-FC Barcelona: vanaf 21u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top