One day, one goal: Podolski knalt Duitsland naar de overwinning tijdens zijn laatste wedstrijd

Sport |

Maar liefst 130 keer trok Lukas Podolski het shirt van de Duitse nationale ploeg aan. Samen met de Mannschaft behaalde hij heel wat internationale successen, waaronder één wereldbeker. In 2017 voel het doek over zijn internationale carrière en speelde Podolski zijn allerlaatste wedstrijd voor Duitsland. Dat was het moment om nog een laatste keer te knallen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie nog steeds niet uitgekeken is op de voetbalkunstjes van Lukas Podolski kan dezer dagen het vliegtuig nemen naar Turkije om de 35-jarige spits te zien schitteren bij Antalyaspor. Daar speelt Podolski nog steeds op een hoog niveau elke week de nodige voetbalwedstrijden. Op velden van het Europese vasteland is Podolski niet meer te bezichtigen sinds 2015: in dat jaar maakte hij immers de overstap van Inter Milaan naar het Turkse Galatasaray, om daarna via het Japanse Vissel Kobe en in 2020 bij Antalyaspor te belanden. In 2017 ruimde Podolski plaats in de nationale ploeg voor de nieuwe Duitse garde. De laatste wedstrijd die hij speelde bij de Mannschaft, was tegen Engeland.

Lukas Podolski werd profvoetballer in Keulen. Onder de vleugels van toenmalig FC Köln-coach Rudi Völler kon Podolski zijn voetbaltalent etaleren in de Duitse Bundesliga. In november 2013 maakte hij zijn debuut bij FC Köln en het duurde niet lang vooraleer bondscoach Joachim Löw het intrinsieke talent van Podolski opmerkte en hem vervolgens meenam naar Euro 2004. In 2006 was Duitsland gastland van het WK en opnieuw van Podolski van de partij. Hij speelde een aardig toernooi en werd door de FIFA uitgeroepen tot beste jonge speler van het toernooi, voor Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. In 2014 werd Podolski, samen met de Duitse nationale ploeg, wereldkampioen voetbal. Twee jaar later kondigde hij, vlak na Euro 2016, zijn afscheid aan bij de Mannschaft. Podolski wou plaats maken voor de nieuwe garde en was zinnens om op 22 maart 2017 zijn allerlaatste wedstrijd voor Duitsland te spelen.


Afscheid van jewelste

Tijdens deze laatste wedstrijd, Podolski’s 130e in het shirt van het nationale elftal, nam de Mannschaft het op tegen Engeland. De Three Lions vochten voor wat ze waard waren en gek genoeg stond het na 68 minuten nog steeds 0 - 0. Het eindsignaal kwam dichterbij en Duitsland trok voor de zoveelste keer naar het Engelse doel. In plaats van de flanken te benutten, ging de bal nu rechtstreeks door het midden via Podolski, de aanvoerder van de Duitsers. Podolski stond op dertig meter van het doel en dacht hoogstwaarschijnlijk: “Waarom probeer ik het zelf niet?”. Hij knalde met zijn zware linker een pegel naar het doel van Joe Hart die de daaropvolgende seconden sterretjes zag. Het kanonschot verdween immers in de rechterbovenhoek net buiten het bereik van Hart. Podolski geloofde zijn ogen niet, net als de duizenden Duitse supporters die wisten dat het Podolski’s laatste wedstrijd betrof.

De Engelsen kwamen niet meer terug en Duitsland won met 1 - 0 dankzij Podolski. Na de wedstrijd verklaarde Podolski aan de aanwezige pers dat hij nog steeds niet kon geloven dat hij als enige scoorde in zijn allerlaatste wedstrijd. “Zit ik in een film? We winnen met 1 - 0 en ik maak het enige doelpunt. Ik wist dat ik een goede linkervoet had, maar dit? Ik heb nog steeds kippenvel”, glunderde Podolski voor de camera’s van het Duitse ARD.


Uniek in zijn soort

Met maar liefst 130 caps voor de Duitse nationale ploeg behoort Podolski toe tot een speciale club. Samen met de Duitse legendes Miroslav Klose (137 caps) en Lothar Matthaus (150 caps) behaalde Podolski de meeste selecties bij de Mannschaft. Bovendien staat Podolski ook in de top 5 van de topschuttersstand voor het Duitse nationale elftal met 49 goals.

Ben je een fan van onze reeks? Lees dan hier hoe Philippe Coutinho de verdediging van Everton overhoop speelde tijdens de Merseyside-derby.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top