De barsten in het pantser van Bayern München: wanneer het schip van binnenuit water maakt

Sport | De Rekordmeister werd uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League, en zal zichzelf dus niet kunnen opvolgen als eindwinnaar. De pijnlijke uitschakeling zet de strubbelingen die de interne huishouding plagen in de aandacht. Een ding is zeker: er zal binnenkort grote kuis gehouden worden bij Bayern.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bayern München is altijd al een atypische club geweest. Een mastodont van het Duitse voetbal, die elke euro dubbel omdraait en door de jaren een uitgekiend transferbeleid heeft ontwikkeld. Die fameuze Duitse Gründlichkeit, weet je wel.
 
Maar dat mooie plaatje vertoont enkele barsten. Wie het vernislaagje eraf krabt, ziet dat interne vetes de club verscheuren. Clashende ego’s, in alle geledingen van de club. Bayern München is niet de rustige vastheid waarvoor de wereld het aanziet. En die strubbelingen wreken zich vroeg of laat op het veld.
 
‘Rien ne va plus’ tussen Flick en Salihamidzic
 
“En nu ga je je muil houden!” Deze woorden zouden uitgesproken zijn door Hans-Dieter Flick aan het adres van de sportief directeur, Hasan Salihamidzic, in de spelersbus. De woorden illustreren hoe gespannen de verstandhouding is tussen de twee breinen van het Beierse voetbal. Het botert niet meer tussen beide heren, sterker nog: ze kunnen elkaars bloed wel drinken. 

De reden: een gebrek aan erkenning voor het werk van Hansi Flick. Ondanks de zes titels die de coach en zijn team vorig jaar behaalden, blijft de hoofdtrainer intern ter discussie staan – onder meer door de sportief directeur. Er wordt te pas en te onpas gespeculeerd over een exit, terwijl het contract van Flick nog tot juni 2023 loopt. Het verraadt een pijnlijk gebrek aan vertrouwen, terwijl de resultaten wel van de bovenste plank zijn.
 
De manier waarop Salihamidzic de voorbije transferperiode heeft aangepakt is ook een twistappel in de verstandhouding tussen beide heren. Vorige zomer, toen Bayern het kampioenenbal won, konden de transfers van de Bosniër niet overtuigen. Eric-Maxim Choupo-Moting was de exponent van die mislukte mercato. Andere geflopte rekruten zoals Bouna Sarr, Douglas Costa of Marc Rosa mogen op het conto van de sportief directeur bijgeschreven worden. Die versterkingen kregen weinig speelminuten: Flick rekende niet op hen.
 
Veranderingen op til
 
Vandaag lijdt het weinig twijfel dat Flick Bayern op het einde van dit seizoen zal verlaten. Hij kan bondscoach worden van Duitsland als opvolger van Joachim Löw, die stopt na het EK. Voor de trainer van Bayern zou het een afscheid langs de grote poort worden. En voor de club een manier om de crisis te bezweren.
 
Ook op andere vlakken kondigen zich veranderingen aan. Het team zal dooreengeschud worden. Alaba verlaat de club op het einde van dit seizoen, nadat hij tevergeefs een verbeterd contract had trachten af te dwingen. Bij enkele sterkhouders laten de jaren zich voelen, en dus moet de club waardige vervangers aantrekken. Het geval Choupo-Moting toont aan dat een figuur als Lewandowski niet zomaar in de supermarkt te vinden is.
 
Volg de Bundesliga het hele seizoen lang, net als de match Bayern München – Bayer Leverkusen dinsdag om 20u30, op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Het programma van de 29ste speeldag:
 
Dinsdag
FC Köln - RB Leipzig : vanaf 18u30 op Eleven Sports 1
Bayern München - Bayer Leverkusen: vanaf 20u30 op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top