Legendarische wedstrijden: Mönchengladbach mist titel ondanks 12-0 zege tegen Dortmund

Bundesliga | Voor de jongere lezers onder jullie is het moeilijk voor te stellen, maar in het verleden was Borussia Mönchengladbach een Duitse grootmacht. In 1978 speelde het op de slotdag voor de landstitel tegen Borussia Dortmund en het won met… 12-0. Dat was echter niet genoeg, want FC Köln werd kampioen met een beter doelsaldo. Proximus Pickx blikt terug.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mönchengladbach wist voor de match dat rivaal FC Köln op bezoek moest bij St.Pauli en dat ze bij gelijke punten met zeer ruime cijfers moesten winnen. Voor de match was er een verschil van tien doelpunten, dus Mönchengladbach moest met minstens tien goals verschil winnen. Dat leek een onmogelijke opgave te zijn tegen Borussia Dortmund. De bezoekers waren toen nog geen topclub en ze vochten in dat seizoen voor het behoud. Zij waren enkele matchen voordien al zeker van de redding en voor hen stond er niets meer op het spel.

Ongezien scoreverloop

Mönchengladbach, dat het seizoen voordien ook al Duits kampioen was geworden, speelde in de heenmatch nog 3-3 in Dortmund. Niemand geloofde dan ook nog in een scenario waarbij de thuisploeg minstens tien keer zou gaan scoren. De match vond plaats in Düsseldorf, omdat er in het Bökelbergstadion renovatiewerken aan de gang waren. Er kwamen 38.000 supporters naar de ondertussen beruchte match. Mönchengladbach begon ijzersterk aan de match en na 38 minuten stond het al 6-0 na goals van Jupp Heynckes (drie doelpunten), Carsten Nielsen, Karl Del’Haye en Herbert Wimmer.

In de tweede helft ging het van kwaad naar erger, want Heynckes (twee doelpunten), Nielsen, Del’Haye, Ewald Lienen en Christian Kulik zorgden zelfs voor de 12-0 zege. Uiteindelijk was die score niet genoeg voor de titel, aangezien FC Köln met 0-5 won bij St. Pauli. Zij scoorden daardoor uiteindelijk drie goals meer en zo won FC Köln zijn voorlopig laatste titel. Het was opvallend dat de fans van St. Pauli na de match met de fans van FC Köln vierden en zo ontstond er een vriendschapsband tussen beide supportersgroepen.

Omkoping?

De nederlaag had gevolgen bij Dortmund, waar coach Otto Rehhagel de dag nadien werd ontslagen. De spelers kregen na de blamage een boete van 2.000 tot 2.500 Duitse mark (1.000 à 1.300 euro). Achteraf waren er uiteraard geruchten over omkoping maar dat ontkenden ze bij Dortmund. De Duitse voetbalbond voerde een onderzoek, maar er kwam nooit iets aan het licht. Herbert Wimmer van Mönchengladbach liet achteraf weten dat hij tevreden was dat zijn team de landstitel niet won, anders was er nog meer ophef geweest over mogelijke matchfixing.

Fan van onze legendarische wedstrijdserie? Lees dan alles over hoe West-Duitsland Frankrijk in 1982 versloeg.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top