Enes Kanter en zijn 30 rebounds voor een historische prestatie

Sport | Enes Kanter is een zekerheid in de NBA, het soort spil dat het goed doet vanaf de bank in een franchise. Gisteravond, tijdens Portlands overwinning tegen Detroit, bereikte hij de grens van 30 rebounds, een zeldzame prestatie in de NBA.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Portland speelde afgelopen nacht een back-to-back tegen Detroit, wat betekent dat de Blazers een tweede wedstrijd in twee dagen speelden. Jusuf Nurkic, de startende spelverdeler van de ploeg, kreeg rust en Enes Kanter stond in de startopstelling van het als zesde gerangschikte team in het Westen.
 
De 28-jarige Turkse speler greep zijn kans om een historische prestatie te leveren met beide handen. In 37 minuten van de wedstrijd de door zijn ploeg werd gedomineerd, profiteerde Kanter ervan om 24 punten te scoren, maar vooral om 30 rebounds te pakken, waaronder 12 aanvallende!
 
Persoonlijk en franchise record
 
Voorafgaand aan deze prestatie waren er slechts 3 spelers in de afgelopen 20 jaar die de grens van 30 rebounds in een wedstrijd bereikten: Dwight Howard in 2018, Andrew Bynum in 2012 en Kevin Love in 2011. Met die 30 rebounds vestigde Enes Kanter ook een nieuw franchise record, en overtrof daarmee Sidney Wicks met zijn 27 rebounds in 1975. Kanters persoonlijke record was 26.
 
"Ik was zo blij toen ik naar de bank keek en iedereen rechtstond, juichte en lachte. Iedereen steunt zijn teamgenoten, dat is wie we zijn", vertelde Kanter na de wedstrijd aan ESPN. "Dat is waar Blazers basketball om draait, elkaar steunen."
 
Een vijand in Turkije
 
De Turk is een echte reboundmachine en een van de beste wat rebounds betreft in de NBA. Hij zou de trots van zijn land, Turkije, kunnen zijn, maar het is eerder het tegenovergestelde. Hij wordt zelfs beschouwd als een vijand van het regime van Recep Tayyip Erdogan. Dankzij zijn media-aandacht aarzelt hij niet om de Turkse president te bekritiseren, zowel op sociale media als in interviews.
 
De media-oorlog is zo hevig dat de in Zwitserland geboren Kanter niet meer naar Turkije durft te reizen uit angst voor zijn eigen leven. Zijn vader is reeds gearresteerd en Kanter heeft zijn Turkse paspoort laten annuleren. Ankara heeft zelfs Interpol gevraagd hem te arresteren.
 
In 2019 weigerde hij zijn team, de Knicks, te vergezellen naar Londen voor een verplaatste NBA-wedstrijd. Hij geeft toe bang te zijn vermoord te worden door Turkse spionnen. Maar de speler laat zich er niet door van de wijs brengen en zet zijn avontuur in de VS voort, terwijl zijn prestaties in zijn vaderland nauwelijks weerklank vinden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top