Hebben Leandro Tossard en Jérémy Doku hun ticket voor het EK beet?

Sport | De Rode Duivels hebben korte metten gemaakt met Wit-Rusland in de derde kwalificatiematch voor het WK 2022. Bondscoach Roberto Martinez besloot om de A-ploeg te laten rusten en een B-ploeg op te stellen. Meerdere spelers hebben hun kans om zich te bewijzen gegrepen, te beginnen bij Trossard en Doku. Zijn zij nu verzekerd van een plekje bij de selectie van 23 voor het EK 2021?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wit-Rusland werd vergast op een pandoering in het eerste duel uit zijn landsgeschiedenis tegen België. De Rode Duivels, die zonder twijfel gemotiveerd waren om het gelijkspel tegen Tsjechië door te spoelen met een klinkende zege, pakten uit met een demonstratie in de derde kwalificatiematch voor het WK 2022 in Qatar. De Belgen lieten geen spaander heel van hun bescheiden tegenstander (88ste op de FIFA-ranglijst): de Wit-Russen kregen 8 goals om de oren, 4 in elke helft.
 
Voor het laatste deel van dit internationale drieluik gooide Roberto Martinez de helft van zijn ploeg om. Achterin troffen we de vijf meest waarschijnlijke basisspelers voor het EK (Meunier, Alderweireld, Denayer, Vertonghen, Thorgan Hazard), maar de usual suspects werden niet opgevoerd op de resterende posities. Jérémy Doku moest Michy Batshuayi bijstaan in de aanval vanop links, en Leandro Trossard vanop rechts. De twee “jonge” Duivels (elk zes selecties) toonden hun talent en honger. Een boodschap die vooral voor bondscoach Martinez bedoeld was.
 
Trossard omnipresent
 
Leandro Trossard vervoegde op kousenvoeten de selectie voor dit drieluik, maar vertrekt door de grote poort. De speler van Brighton, in de Premier League, viel tegen Tsjechië al goed in. Dinsdag behoorde hij bij zijn derde basisplaats bij de Duivels tot de uitblinkers.
 
Trossard was de gangmaker van de Belgische aanvalshoede. Hij staat rechts, maar infiltreerde meermaals richting centrum om de slappe Wit-Russische defensie te verschalken. Hij speelde goed in de ruimte en raakte enorm veel ballen aan, die hij uitstekend weglegde. Zo zette hij zijn ploegmaats meermaals op weg naar een doelpunt (de pass naar Meunier in de 69e minuut had een assist kunnen zijn). De ex-Genkie scoorde zijn eerste twee doelpunten voor de Rode Duivels, waaronder één wondermooi schot dat in de winkelhaak verdween.
 
Na zulke exploten mag Trossard met recht en reden hopen op een ticket voor het EK. Zijn intrinsieke kwaliteiten maken van hem een serieuze pretendent voor de post van doublure in de aanval. Hij is titularis bij zijn club, en zal zodoende voldoende matchritme in de benen hebben bij aanvang van het EK in juni, hetgeen overigens niet bij al zijn concurrenten het geval is (zoals Adnan Januzaj).
 
Doku, breekijzer en driemaal beslissend
 
Het is geweten dat Martinez een zwak heeft voor de ex-Anderlechtenaar. Ondanks zijn 18 lentes was Doku het voorbije anderhalf jaar aanwezig bij alle interlands van de Rode Duivels, want de bondscoach ziet in hem de toekomst van de nationale 11. Dinsdag kreeg hij zijn kans als titularis, en toonde hij dat hij dat vertrouwen waard was. Met zijn explosieve rushes en aalvlugge bewegingen draaide Doku de Wit-Russische defensie hoorndol. Het kostte hem ook geen tijd om te scoren. Zijn listige pass voor Batshuayi werd een assist toen die laatste de score opende op het kwartier.
 
Net voor rust combineerde de Rennes-speler snelheid en techniek (zijn voornaamste troeven) bij het scoren van zijn eerste treffer in het tricolore shirt, enkele dagen nadat hij eindelijk zijn rekening bij zijn club geopend had (op 20 maart tegen Metz). Hij bekroonde zijn prestatie met een nieuwe assist voor Trossard bij de 7-0 (69e).
 
Doku kan zowel op de linker- als rechterflank uit de voeten, en zou als nuttige joker kunnen dienen om een gesloten wedstrijd open te breken. Daarom is zijn aanwezigheid op het EK nu al quasi zeker, ondanks zijn gebrek aan ervaring. Als bondscoach Martinez al twijfels had om het vertrouwen te schenken aan de 18-jarige groeibriljant, zijn die nu wel helemaal verdwenen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top