Waarom Axel Witsel vervangen bij de Rode Duivels ingewikkelder is dan het lijkt

Sport | Bij afwezigheid van Axel Witsel, die deze zomer wellicht het EK moet missen, hebben Youri Tielemans en Leander Dendoncker de sleutels van het Belgische middenveld in handen gekregen van Roberto Martinez. Hoewel het paar het goed deed tegen Wales, kwamen ze in Praag in de problemen, waar de afwezigheid van Witsel erg voelbaar was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rode Duivels zullen het hoogstwaarschijnlijk zonder Axel Witsel moeten stellen tijdens het EK in juni. De verdedigende middenvelder van Borussia Dortmund herstelt van een gescheurde linker achillespees die hij begin januari opliep, en de kans dat hij deze zomer weer op het veld verschijnt is erg klein.
 
Deze vrijwel zekere afwezigheid is een lelijke tegenvaller voor Roberto Martinez. Het moet gezegd dat de voormalige Standard-speler met 110 caps voor de Rode Duivels een van de middelpunten is in de selectie van de Spaanse manager, en een van de belangrijkste garanties op een evenwicht. Ook al bestaan er wel oplossingen om Witsel numeriek te vervangen, zijn atypische profiel maakt hem erg moeilijk om volwaardig te vervangen. Zijn afwezigheid maakte dan ook een merkbaar verschil tijdens de voorbije match (1-1) in Tsjechië.
 
Moeite op het middenveld
 
Om de afwezigheid van Witsel op te vangen, vertrouwde Martinez in de wedstrijden tegen Wales en Tsjechië op het duo Tielemans-Dendoncker, met Kevin De Bruyne om nog een tandje bij te steken. Een complementaire samenstelling op papier, temeer daar de twee oud-Anderlechtspelers elkaar door en door kennen. "Ik heb al veel met Leander gespeeld", legde Tielemans uit. “Maar we brachten ook veel tijd samen door, dat zorgt natuurlijk  voor automatismen en maakt het makkelijker op het veld.”
 
Hoewel het duo het goed deed tegen Wales, werden ze net als de rest van de ploeg afgelopen zaterdag in Praag hard geraakt. Omdat ze snel onder druk werden gezet, iets wat ze niet hadden verwacht, vonden de Rode Duivels maar moeilijk de openingen naar Romelu Lukaku en vielen ze terug op lange ballen. Aan de oorzaak lag het gebrek aan oplossingen die het middenveld kon bieden onder de zware druk van Tomas Soucek en zijn teamgenoten.
 
Nervositeit en frustratie
 
Dendoncker, de meer defensieve optie om Witsel numeriek te vervangen in de basis, deed het vuile werk en bewees solide te zijn in het fysieke gevecht met de Tsjechen. Maar de speler uit Wolverhampton, die minder ervaren is, heeft nog niet het spelinzicht en plaatsingsgevoel om Witsel te doen vergeten.
 
De koelbloedigheid Witsel, die zelfs in moeilijke tijden de kalmte weet te bewaren, wordt ook ernstig gemist wanneer het team onder druk wordt gezet. Tielemans slaagde er onder druk van de Tsjechen niet in zijn gebruikelijke spel te produceren. Dat frustreerde de middenvelder van Leicester City, die vroeg in de tweede helft zelfs ruzie kreeg met Romelu Lukaku. Het lijdt geen twijfel dat Tielemans, die een uitstekend seizoen in Engeland achter de rug heeft, voor de komende wedstrijden iets geleerd zal hebben van deze ingewikkelde reis naar Tsjechië.
 
Volg België - Wit-Rusland op dinsdag 30 maart vanaf 20:25 uur op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top