One day, one goal: Dempsey opent Amerikaanse WK-campagne al na 29 seconden

Sport | 29 seconden. Meer had Clint Dempsey niet nodig om de Amerikaanse debatten te openen op het WK van 2014. Het werd het startschot voor de VS om de 1/8e finales te bereiken op het wereldkampioenschap, waar de Rode Duivels uiteindelijk te sterk bleken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor het WK van 2014 in Brazilië werd de VS ingedeeld met Duitsland, Portugal en Ghana in groep G. Op papier leek het voor de Amerikanen onbegonnen werk om de knock-outfase te bereiken. Maar Portugal begon met een 4-0 oplawaai tegen Duitsland, waardoor de VS er in zijn openingsmatch maar goed aan deed om de volle buit te pakken tegen Ghana.

Het signaal was blijkbaar zo duidelijk dat aanvoerder Clint Dempsey al snel de debatten zou openen. Na 29 tellen kreeg Dempsey de bal op aangeven van Jermaine Jones. Bij het naar binnen snijden schoot hij met links het leer in de verste hoek binnen, een droomstart voor de VS. De Amerikaanse bank, onder aanvoering van bondscoach Jürgen Klinsmann, kirde van plezier.

Amper vier spelers scoorden sneller

De goal van Dempsey is momenteel de vijfde snelste goal ooit op een WK. Enkel Bryan Robson (1982, 27 sec.), Ernst Lehner (1934, 25 sec.), Vaclav Masek (1962, 16 sec.) en Hakan Sükür (2002, 11 sec.) deden ooit beter. Dempsey werd overigens de eerste Amerikaan die wist te scoren op drie wereldbekers.

In de 82ste minuut leek er toch een domper te komen op het Amerikaanse feestje, toen André Ayew de gelijkmaker scoorde. Maar enkele minuten voor affluiten zette John Brooks de 1-2 eindscore op het bord. Met nadien nog een gelijkspel tegen Portugal en een nipte verliespartij tegen Duitsland eindigde de VS op vier punten in zijn groep, net als Portugal. Toch was het de VS dat samen met groepswinnaar Duitsland mocht doorstoten dankzij een beter doelpuntensaldo.

Heroïsch duel met België

De tweede plaats in hun groep betekende voor de Amerikanen dat ze in de 1/8e finales werden gekoppeld aan België. De Rode Duivels bleven namelijk foutloos in hun groep met Algerije, Rusland en Zuid-Korea en stootten zo als groepswinnaar door. Het strijdtoneel werd de Arena Fonte Nova van Salvador.

België ontpopte zich op het WK tot een gevaarlijke outsider. De VS was bij deze gewaarschuwd. De Verenigde Staten en België maakten er een heroïsch duel van waarbij verlengingen zouden beslissen wie door mocht stoten. Vooral een sterk keepende Tim Howard frustreerde de Rode Duivels meermaals. Na 90 minuten stond het 0-0.

Belgisch bondscoach Marc Wilmots haalde voor de verlengingen een moegestreden Divock Origi naar de kant voor Romelu Lukaku. Een gouden wissel, zo bleek drie minuten later. Lukaku sloopte de Amerikaanse verdedigende muur, Kevin De Bruyne trapte de 31ste (!) doelkans van de Rode Duivels voorbij een kansloze Howard. De Amerikanen leken moegestreden en de frisse Lukaku dolde met de tegenstand. Twee keer stuitte hij op zijn toenmalige Everton-ploegmakker Howard, de derde keer was het wel raak: 2-0. 

Even werd het nog bibberen toen Julian Green de aansluitingstreffer lukte, maar verder dan die ene goal kwamen de Amerikanen niet meer. België stootte door naar de kwartfinales, waarin ze botsten op een stug Argentinië.

Kijk naar de snelle goal van Clint Dempsey tegen Ghana in onderstaande video vanaf 2:37.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? We maken momenteel enkele artikels rond snelle treffers. Lees zeker ook ons verhaal over Alan Shearer, die het snelste doelpunt in het shirt van Newcastle op zijn naam heeft staan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top