Van Spartacus tot Harry Hotspur: hoe de geschiedenis haar stempel heeft gedrukt op de wereld… en voetbalclubs!

Sport |

Spartak Moskou, Corinthians FC of Club Bolívar, ... Voetbalclubs houden er soms eigenzinnige namen op na. Proximus Pickx zocht en vond de geheimen achter de namen van de bekendste voetbalclubs ter wereld. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elke sportclub moet het hebben van helden en traditie. Het is om die reden dat heel wat clubs bij hun ontstaan op zoek zijn gegaan naar een mascotte in de vorm van een held uit het verleden.

Via deze held kunnen ze immers de clubgeest tot leven laten komen. Sommige teams zochten deze heldenfiguur ver weg van huis op en gingen daarvoor heel ver terug in de tijd. Neem bijvoorbeeld Spartak Moskou: deze Russische club koos bij haar ontstaan in de jaren 30 van de vorige eeuw na heel wat gebakkelei voor de verwijzing naar de beroemde gladiator Spartacus uit het oude Romeinse rijk. Deze gladiator was immers de leider van de slavenopstand tegen de Romeinse Republiek en dat verhaal kreeg wel aanhang bij de vele communistische bewegingen in de toenmalige Sovjet-Unie.

In de Griekse oudheid liggen de heldenverhalen voor het oprapen. Dat is ook andere voetbalclubs in de wereld niet ontgaan. Neem nu Sparta Praag of Sparta Rotterdam: beide teams herbergen die Griekse stadsnaam Sparta in hun clubnaam omdat de Spartanen bekend staan om hun kracht, discipline en doorzettingsvermogen. Ook die andere Griekse stad Korinthe inspireerde blijkbaar heel wat clubs tot naamsverandering: denk maar aan Corinthian FC uit Londen of - en deze zal je zeker kennen - SC Corinthians uit het Braziliaanse Sao Paulo.

Vorsten en lokale helden

Als we de geschiedenisboeken openslaan, kunnen we natuurlijk niet om de talrijke vorsten en koninkrijken heen. In België vond de Brusselse sportclub Royal Léopold Club ten tijde van haar oprichting in 1893 inspiratie bij toenmalige Belgische koning Leopold II. In 1909 vond een fusieclub in het Waalse Bergen het een goed idee om de voormalig koning Albert I en zijn vrouw Elisabeth in hun naam op te nemen. De Royal Albert Elisabeth Club de Mons werd geboren en zou heel wat succes boeken in de hoogste regionen van het Belgische voetbal. 

Ook bij onze noorderburen was het vorstenhuis mateloos populair. In 1896 ontsproot in de Nederlandse stad Tilburg een voetbalclub die er niets beter op vond om zichzelf om te dopen naar de beroemde Nederlandse koning die 1849 in dezelfde stad jammer genoeg overleed. 

Gelukkig gingen de vorsten niet met alle eer lopen. Het komt ook wel eens voor dat voetbalclubs de naam van een lokale volksheld als inspiratiebron zagen voor hun eigen potentiële succes. Het Portugese Gil Vicente FC bijvoorbeeld, zij brengen met hun naam ode aan de gelijknamige Portugese dichter en toneelschrijver die ook wel eens ‘de vader van het Portugese toneel’ werd genoemd. De Franse voetbalclub Stade Malherbe Caen uit de Ligue 2 dankt haar naam aan François de Malherbe: een beroemde Franse dichter die in Caen werd geboren. In het Verenigd Koninkrijk verwijst de clubnaam van het Londense Tottenham Hotspur naar ene Henry Percy, een Engelse graaf die de bijnaam Harry Hotspur ("Harry Heethoofd”) kreeg vanwege zijn impulsieve temperament.

Zuid-Amerika kan er ook wat van!

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kunnen ze er wat van: de Braziliaanse voetbalclub CR Vasco da Gama zocht en vond inspiratie bij de grote Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. In buurland Argentinië zag Club Atlético Colón ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus als inspiratiebron voor haar clubnaam en Club Atlético Vélez Sarsfield werd genoemd naar de Argentijnse politicus die het burgerlijk wetboek van het land heeft opgesteld. Enkele duizenden kilometers noordwaarts vernoemde de Boliviaanse voetbalclub Club Bolivar zichzelf naar de Simon Bolivar, de beroemde Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijder. Tenslotte is er Club Social y Deportivo Colo-Colo uit Chili. Deze Chileense club brengt hulde aan het plaatselijke beroemde indianenopperhoofd Colocolo die in de 16e eeuw tegen de Spanjaarden en de bijbehorende verdrukking streed. Je merkt het: voetbal en geschiedenis. Die twee zijn onafscheidelijk.

Wil je nog meer weten over de oorsprong van clubnamen? Lees dan ons andere artikel over voetbalclubs die via hun naam hulde brengen aan hun eigen regio. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top