De duizelingwekkende cijfers en vreemde clausules van Lionel Messi’s monstercontract

Sport | FC Barcelona won het afgelopen weekend met 2-1 van Bilbao, mede dankzij een goal van superster Lionel Messi. Toch praten weinigen in Spanje over deze uitslag. Hét item in het Spaanse voetballandschap is namelijk het contract van Messi. De Spaanse krant El Mundo publiceerde namelijk alle details omtrent de aflopende verbintenis van de Argentijn bij Barcelona.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zet je alvast even neer, want zo meteen slaan we een pak cijfers rond je oren waar je van gaat duizelen. Lionel Messi zette in 2017 een kribbel onder een nieuw contract bij Barça. De vedette kreeg een jaarsalaris van ongeveer 138 miljoen euro toegestopt. Als extraatjes werden er ook 115 miljoen euro aan tekengeld en een loyaliteitsbonus van 78 miljoen euro in de deal opgenomen. De megadeal zou op vier jaar tijd uitkomen op een totaalwaarde van 555.237.619 euro, waar Messi al 92% van zou geïnd hebben. Nog niet van uw sokken geblazen? We vermelden tot slot dat Messi elke dag 210.000 euro netto ontvangt.

Catalaanse onafhankelijkheidsclausule

En dan heb je alleen nog maar de grote lijnen meegekregen van Messi’s contract. Als we nog een beetje verder grasduinen tussen de punten en de komma’s, komen we nog wel wat zaken te weten. Zo staan er een aantal clausules in het contract waar je ook de wenkbrauwen van gaat fronsen.

Om te beginnen staat er een loyaliteitsclausule van iets meer dan 66 miljoen euro in het contract van Messi. Concreet moet de Argentijn dit bedrag aan Barcelona betalen wanneer hij de club zou verlaten. Dat zou wel eens deze zomer kunnen zijn, vermits de kans zeer klein is dat Messi bij Barça gaat bijtekenen. En Messi had zelfs de club nog vroeger kunnen verlaten. Zo was er een onafhankelijkheidsclausule opgenomen in zijn contract. Concreet betekende dit dat Messi eenzijdig zijn contract mocht verbreken bij Barcelona indien de regio Catalonië onafhankelijk zou geworden zijn, wat enkele jaren geleden via een referendum nog op tafel lag.

Blessure = gespeelde match

Dat Barcelona op z’n zachtst gezegd al betere sportieve periodes heeft gekend, is van geen tel op het contract van Messi. Wanneer Barcelona zich nog maar plaatste voor de Champions League, mocht Messi de voorbije jaren telkens een premie van 1,65 miljoen euro op zijn rekening erbij schrijven. Als Barcelona straks in de tweede ronde PSG uitschakelt, krijgt Messi nog eens 1,4 miljoen euro extra. Bij winst in de finale wordt dat zelfs een extra premie van 3,5 miljoen euro.  

En neen, we zijn nog steeds niet uitgepraat over de clausules van Messi. Zo kreeg hij de voorbije jaren telkens een bonus van 1,16 miljoen euro indien hij 60% van alle matchen zou gespeeld hebben in een seizoen. Amper 45 minuten voetballen in een match was al genoeg om te turven bij Messi. Miste de Argentijn een match door een blessure? Geen nood, die werden alsnog onder de noemer “gespeelde matchen” geplaatst. Begrijpen wie kan.

Volgens El Mundo heeft deze deal Barcelona compleet geruïneerd doorheen de jaren. De Catalaanse grootmacht kampt met een financiële schuldenberg van 1,173 miljard euro. Zo’n 730 miljoen euro daarvan zou op korte termijn afbetaald moeten zijn. Het hoeft niet te verwonderen dat het uitgelekte nieuws over het contract van Messi is ingeslagen als een bom.

Volg La Liga op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx All Sports-pakket.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top