Wat kan Abdoulay Diaby betekenen voor Anderlecht?

Sport | Het is hét transfernieuws van deze wintermercato: de terugkeer van Abdoulay Diaby naar België. De Malinese international werd door Sporting Lissabon verhuurd aan Anderlecht. Maar wat kan hij het team van Vincent Kompany bijbrengen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De paars-witte kanonnen zwegen de jongste twee matchen, en toonden daarmee dat ze niet enkel mogen leunen op Lukas Nmecha. De Duitster, de enige puntaanvaller van Anderlecht, moet het volle gewicht van de aanval op zijn schouders dragen.

Anderlecht was zich ervan bewust dat de vleugelspelers te weinig brachten, en besloot om versterking te zoeken voor die positie. En eerder dan centen uit te geven aan een nieuwe aanvaller, koos de club voor een goedkopere huurovereenkomst. De 'missing link' werd gevonden in de persoon van de 29-jarige Abdoulay Diaby.
 
In de punt of op de flank?
 
Abdoulay Diaby liet zich als een polyvalente speler opmerken bij Moeskroen en Brugge. Hij kan zowel op de flank als in de punt spelen en beschikt over een geweldige versnelling, die een defensie vrij moeiteloos kan ontwrichten.
 
De vraag is dan: op welke positie posteert Kompany zijn nieuwste rekruut? Het lijkt erop dat Diaby op de flank zal acteren, bij voorkeur de rechtse, waar Amuzzu allerminst in bloedvorm verkeert. Op links wint Paul Mukairu stilaan aan kracht.
 
Anderlecht moet desalniettemin hopen dat het meer dan in de jongste seizoenen een match kan doodmaken. Het laatste geslaagde seizoen van Diaby dateert van 2017-2018, toen de Malinees 15 rozen scoorde in 34 competitiematchen in het blauw-zwarte tenue van Club Brugge.
 
Gebrek aan matchritme?
 
Waar de transfer van Diaby stof tot enthousiasme geeft voor de supporters, is voorzichtigheid geboden. Diaby stond sinds het begin van het seizoen amper 121 minuten op de grasmat, waarvan 17 in de competitie op 1 november. In de Copa del Rey speelde hij begin januari 45 minuten tegen FC Cordoba, een team uit derde klasse. Niet meteen indrukwekkend.
 
Anderlecht heeft de laatste seizoenen vaak gegokt op dit soort profielen… en de resultaten zijn eerder rampzalig. Pjaca, Joveljic, Markovic, Marin, De Maio, … De redenen waarom we de transfer van Diaby met enige behoedzaamheid benaderen zijn legio. Dit soort spelers kampen met een gebrek aan matchritme en kunnen niet meteen hun stempel drukken op het elftal, laat staan beslissend zijn. Bovendien is een spierblessure nooit veraf als de bewijsdrang de overhand neemt.
 
Op papier is de komst van Diaby boeiend voor onze competitie, maar in de praktijk zou dat weleens kunnen tegenvallen. Het is een berekende gok van Anderlecht, waar zowel club als speler garen kunnen bij spinnen. Als de mayonaise pakt.
 
Mis het hele seizoen lang niets van de Jupiler Pro League via de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top