Mythische vieringen: Maradona schreeuwt het uit na laatste WK-goal ooit

Sport | Op 25 november 2020 ging er een schok doorheen de voetbalwereld: Diego Armando Maradona was niet meer. De Argentijnse voetballegende overleed op 60-jarige leeftijd en over heel de wereld werden de dagen nadien volop verhalen over hem gedeeld. Maradona maakte op het WK in 1986 furore, maar in 1994 scoorde hij zijn laatste doelpunt op een wereldkampioenschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maradona was in 1986 de smaakmaker en hij loodste Argentinië naar de wereldtitel. 'Pluisje' leek dat in 1990 nog eens te gaan doen, maar in de finale was West-Duitsland te sterk.

In 1994 begon Maradona op 33-jarige leeftijd aan zijn laatste WK. Hij hoopte zijn land weer naar glorie te voetballen, maar dat verliep helemaal anders dan hij had gehoopt. Maradona zorgde in de Verenigde Staten voor een opvallend einde als Argentijns international.

Laatste doelpunt voor Argentinië

Argentinië zat in een groep met Griekenland, Bulgarije en Nigeria. In de eerste partij in de groepsfase namen de Argentijnen het op tegen Griekenland en zij werd met 4-0 verslagen. Gabriel Batistuta was de grote man met drie doelpunten, maar Maradona scoorde de vierde treffer. Hij dribbelde zich richting doel en haalde met zijn geniale linker verschroeiend uit. De bal belandde in de winkelhaak.

Het was vooral de viering na de treffer die opvallend was. Maradona liep naar de camera en met een enorm agressieve blik schreeuwde hij zijn vreugde uit. Velen stelden zich nadien vragen, vooral vanwege zijn drugsgebruik dat de jaren voordien naar buiten was gekomen. Het zou nadien zijn laatste doelpunt ooit voor Argentinië blijken. In totaal scoorde hij 34 keer voor zijn land.

Positieve dopingtest

De toenmalige speler van Newell’s Old Boys speelde ook de tweede wedstrijd tegen Nigeria en hij bezorgde met twee assists zijn team de 2-1-zege. Na de wedstrijd moest Maradona naar de dopingcontrole en hij stapte met een verpleegster aan de arm het veld af. Het zou het laatste beeld van Maradona in het blauw-witte shirt zijn, want nadien geraakte bekend dat Maradona een positieve dopingtest had afgelegd. Hij werd geschorst en zijn WK was voorbij.

Argentinië werd in de 1/8ste finales uitgeschakeld door Roemenië. Maradona stopte in 1997 met voetballen en was als trainer met Argentinië actief op het WK 2010. Daar waren de kwartfinales het eindstation.

In deze nieuwe reeks behandelen we mythische vieringen en eerder kon je al de heerlijke danspassen van Roger Milla herbeleven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top