Mythische vieringen: Roger Milla danst zich de geschiedenisboeken in

Voetbal | Voor elke voetballer is het scoren van doelpunten het leukste wat er is. Dat moment van de bal tegen de netten te trappen, koppen, glijden of hoe dan ook, is magisch. Je bent even in een roes en het bezorgt je een kort moment van intens geluk. Het is dan ook geen toeval dat heel wat voetballers doorheen de jaren uitpakten met leuke vieringen. Zo was er onder meer Roger Milla, die uitpakte met een geweldig dansje. Proximus Pickx herbeleeft het intense geluk van de Kameroener.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roger Milla is een icoon in Afrika en een voorbeeld voor de jonge spelers in Kameroen. Hij speelde in Europa bij onder meer de Franse club Saint-Etienne, maar maakte vooral grote sier op enkele WK's.

Op het WK 1990, dat doorging in Italië, liet de toen al 38-jarige aanvaller zich opmerken met een geniaal dansje. In het filmpje onderaan het artikel kan je de doelpunten en vieringen van de voetballegende bekijken.

Nieuwe hype

De 'Ontembare Leeuwen' waren de revelatie van het toernooi, want ze wisten zich in een groep met Roemenië (met Gheorge Hagi), Argentinië (met Diego Armando Maradona) en Rusland te plaatsen voor de 1/8ste finales. Daar lootte het Colombia (met René Higuita) en ze wisten de Zuid-Amerikanen huiswaarts te sturen. Engeland was in de kwartfinales te sterk.

Milla trof dat toernooi vier keer raak en vier keer waren de vele fans getuige van een prachtig moment. Na een doelpunt liep de aanvaller naar hoekschopvlag en daar toverde hij een dansje uit zijn heupen. Zonder het te beseffen begon Milla een echte hype. Tot op de dag van vandaag pakken voetballers nog uit met creatieve vieringen en Milla was één van pioniers op dat vlak. Tot dan hadden voetballers vaak niet echt veel inspiratie met het vieren van doelpunten. Een gebalde vuist, de handen en armen in de lucht… Verder ging het niet, tot Milla met een ingeving kwam.

Milla geeft de fakkel door op het WK 1994

Milla bracht daardoor wat kleur aan de vieringen en op het WK 1994 in de Verenigde Staten was de wereld een laatste keer getuige van zijn ondertussen iconisch dansje. Hij was toen al 42 jaar oud en trof raak tegen Rusland. Daarmee is hij nog altijd de oudste speler ooit die scoorde op een WK.

Op dat wereldkampioenschap nam de Braziliaanse aanvaller Bebeto de fakkel over met een viering die vandaag de dag nog altijd terugkeert. Maar dat is voor later…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top